Miłośnicy azjatyckiej kuchni, uważajcie: w ten sposób w kilka minut możecie przygotować poke Bowl w zaciszu własnego domu!

Poke Bowl to danie bardzo rozpowszechnione i popularne w naszej okolicy. Miska dobrego „pokéčka” często konkuruje z popularnym sushi, do którego jest bardzo podobna. Cena tego dania bywa czasem zbyt wysoka, a jeśli w jednej rodzinie zbierze się kilku miłośników poke, obiad może okazać się dość drogi. Spróbuj przygotować ten przysmak w zaciszu własnego domu i za ułamek ceny!

Potrzebujemy

(na 2 porcje)

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • sól
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • garść fasoli edamame (można ją też zamrozić)
  • garść posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • pół ogórka sałatkowego
  • wiosenna cebula
  • sezam
  • 250 g świeżego łososia bez skóry

Majonez Sriracha:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki srirachy (do smaku)
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kolendra do smaku

Procedura

  1. Ryż jaśminowy ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu delikatnie wymieszaj widelcem, dodaj ocet ryżowy, dobrze wymieszaj i odstaw pod przykryciem (lub ostudź).
  3. W międzyczasie przygotuj edamame i lekko zblanszuj.
  4. Marchewkę pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce, a także przygotować cienkie plasterki ogórka sałatkowego. Cebulę szczypiorkową pokroić w cienkie plasterki.
  5. Przygotuj łososia. Umyty i osuszony kawałek ryby bez skóry pokroić w drobną kostkę, którą włożyć do miski.
  6. Polej je majonezem, który przygotujesz w kolejnej misce ze składników na majonez sriracha. Dokładnie posmaruj kawałki z każdej strony.
  7. Przystępujemy do serwowania – do miski wsypujemy ryż, na który stopniowo dodajemy przygotowane składniki dania (edamame, kapustę, marchewkę, ogórek, łosoś) lub warzywa według uznania.
  8. Posyp odrobiną sezamu i szczypiorkiem. Smacznego!

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *