Migdały to właściwy pokarm dla mózgu: czy wiesz, że pomagają także schudnąć?

Migdały są pokarmem dla mózgu i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ale to nie wszystko, w jaki sposób mogą pomóc naszemu zdrowiu. Są źródłem szeregu witamin i minerałów, dlatego nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie przez cały rok. Spożywając je, można zapewnić sobie dostawę kilku składników odżywczych, takich jak witaminy A, E, B, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, potas, mangan, żelazo, selen i sód. Podkreślił to Regionalny Urząd Zdrowia Publicznego (RÚVZ) w Bratysławie.

Cenny skład migdałów to pokarm dla mózgu i kości

„Przynoszą korzyści naszemu mózgowi i układowi nerwowemu, ponieważ zawierają ryboflawinę (witaminę B2) i L-karnitynę, które wspomagają wzrost aktywności mózgu, tworzenie nowych ścieżek nerwowych, a tym samym zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera. Dzięki zawartości fosforu i wapnia migdały doskonale wpływają na zdrowie naszych kości i zębów oraz chronią nas przed ryzykiem osteoporozy. powiedziała Katarína Blažová z Poradnictwa Zdrowotnego RÚVZ Bratislava.

Według RÚVZ regularne spożywanie może pomóc w zwiększeniu poziomu tzw dobrego cholesterolu, a jednocześnie obniżają poziom tzw złego cholesterolu. Wyjaśnił, że witamina E działa jako silny antyoksydant, chroni odporność i zmniejsza ryzyko chorób serca. Dzięki obecności kwasów tłuszczowych – linolowego i linolenowego, migdały pomagają także w ograniczaniu procesów zapalnych. Zdaniem RÚVZ korzystnie wpływają także na skórę i pomagają w odchudzaniu, gdyż powodują uczucie sytości. Około czterech do pięciu migdałów dziennie również zapewni wystarczającą ilość błonnika.

Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni

Migdały są uważane za orzechy, ale są nasionami drzewa migdałowego, które są ukryte w twardym rdzeniu (kamieniu). Istnieje około 30 rodzajów migdałów – wyjaśnił RÚVZ Bratislava. Najwięcej składników odżywczych można uzyskać jedząc je w całości z brązową skórką. Do bezpośredniego spożycia tzw słodkie rodzaje migdałów. Olejek migdałowy produkowany jest z gatunków gorzkich, nadaje się do aromatyzowania różnych potraw. Poza tym z migdałów robi się też mąkę, masło czy pastę do smarowania ze zmielonych ziaren migdałów. Urozmaicają menu i wzbogacają je o wiele dobroczynnych substancji.

Przegląd najlepszych spa i wellness na Słowacji: Przeczytaj więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *