Mięso strusia jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Czy wiesz jak je przygotować?

Niska wartość energetyczna, lekkostrawność, wysoka zawartość żelaza. To tylko niektóre korzyści, jakie daje jedzenie mięsa strusia. Kiedyś zdobycie tego mięsa było praktycznie niemożliwe, dlatego sprawia ono wrażenie egzotyki i wielu z nas do tej pory go nie próbowało. A to może być błąd.

W ostatnich latach na Słowacji pojawiły się także hodowle strusi, gdzie można kupić świeże mięso tego nielotnego ptaka. Warto wybrać się do jednego i spróbować tego, co uważane jest za przysmak dla smakoszy. Nawet jeśli mięso strusia nie należy do najtańszych, doceni je każdy, kto dba o to, co znajdzie się na jego talerzu.

Co to jest mięso strusia?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie będzie prawdopodobnie brzmieć: podobnie jak wołowina. Choć zapach może przypominać cielęcinę lub dziczyznę. W porównaniu do innych mięs, struś charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu (tylko ok. 2,6 g/100 g) i wysoką zawartością białka (28 g/100 g).

Czy wiesz, że jednym stekiem możesz pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i inne minerały? Właśnie ze względu na te właściwości mięso strusia jest doskonałym pożywieniem dla osób odchudzających się, dla sportowców chcących budować mięśnie, ale także dla tych, którzy po prostu chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać.

Przygotowanie jest proste

Jeśli do tej pory przed skosztowaniem mięsa strusia odstraszały Cię obawy, czy uda Ci się je odpowiednio przygotować, uwierz mi, były one niepotrzebne. Przygotowanie tego mięsa jest dość proste i stosunkowo szybkie. Można go gotować, dusić, piec i grillować. Dodatkowo można go doprawiać różnymi przyprawami, aby podkreślić jego pyszny smak.

Gotowanie

Do gotowania nadaje się karkówka, żeberka lub skrzydełka. Mięso gotujemy na wolnym ogniu, podobnie jak bulion wołowy. Ze względu na dużą zawartość kolagenu mięso po schłodzeniu tworzy galaretowatą barwę bulionu zbliżoną do barwy wołowiny.

Uduszenie

Masz ochotę na gulasz czy ragout? Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i dusić na bazie cebuli. Czas zabiegu wynosi około 45 do 60 minut.

Pieczenie

Całe kawałki mięsa (najlepiej duży filet, orzech, udo…) solimy, doprawiamy czarnym pieprzem lub przyprawą do dziczyzny, a szalotkę podsmażamy na tłuszczu. Zalewamy bulionem lub winem i pieczemy w temperaturze około 80°C we własnym soku przez około godzinę. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa – 1 kilogram zajmuje około 1 do 1,5 godziny, mniejsze kawałki zajmują około 25 minut. Pieczone mięso powinno mieć różowy kolor.

Zaletą pieczenia jest to, że z mięsa nie wycieka sok, a mięso pozostaje pięknie delikatne i soczyste. Podczas krojenia plastry pozostają na przecięciu lekko różowe. Jeśli używasz termometru sztyftowego, powinien on wskazywać 60–65°C w środku mięsa. Po upieczeniu sok można uregulować jako naturalny, zagęścić śmietaną lub mięso zapiekać z warzywami korzeniowymi, a sos przygotować w formie sosu wermiszelowego.

Pieczenie na rożnie

Ten sposób przyrządzania mięsa strusiego uznawany jest przez smakoszy za najlepszy. Eksperci zalecają pocięcie mięsa na steki o grubości około 2-3 cm. Do grillowania mięso można zamarynować, natrzeć np. czosnkiem i oliwą, przyprawić i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jednak sól, czarny pieprz czy świeże zioła również w zupełności wystarczą.

Można go grillować na patelni żeliwnej z minimalną ilością tłuszczu lub bezpośrednio na ruszcie. Obsmażanie w wysokiej temperaturze zamknie pory mięsa i sprawi, że stek będzie delikatny i soczysty. Aby uzyskać średnio wysmażony stek (średni), musimy grillować mięso przez 4 minuty z każdej strony.

Trzeba też pamiętać o tym, że mięso nawet po zdjęciu z grilla wciąż „wyczerpuje się” i należy je „odpocząć” w ciepłym miejscu, aby wypuściło soki i aromat. Jeśli nie chcemy mieć zamiast soczystego steku suchego kawałka mięsa, nigdy nie powinniśmy grillować mięsa strusia dłużej niż 4,5 minuty z każdej strony.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *