Jak dojrzewać mięso w domu? Jeśli myślisz, że to trudna operacja, to się mylisz! Oto sekrety niesamowitego domowego przygotowania.
W ostatnich latach w najlepszych restauracjach każdego miasta Północy i Południa znajdziemy tzw. mięsa dojrzałe: od wołowiny po cielęcinę, aż po wszelkie mięsa drobiowe i dziczyznę. Oczywiście mamy coś dla każdego gustu, a każde gotowanie wymaga pewnej znajomości, nie tylko po to, aby właściwie szanować włókna samego mięsa, ale także wydobyć każdy smak. Ten rodzaj obróbki wstępnej pozwala na uzyskanie nowych, niesamowitych smaków, a także utratę wody, co sprawi, że kawałek będzie znacznie delikatniejszy.
Oczywiście koszty są dość wysokie ze względu na to, co powiedziano wcześniej, a jednak dojrzewanie mięsa można również przeprowadzić w domuw naszej kuchni. Pewnych parametrów z pewnością trzeba przestrzegać i przy tym jesteśmy rzucacz makaronu dzisiaj chcemy nauczyć Cię niesamowitych metod. Gotowy zadziwić swoich gości?
Dojrzewanie mięsa, jak zrobić je w domu na drugie danie jak w prawdziwej restauracji dla smakoszy
Oczywiście zasiadanie przy stole w naszej ulubionej restauracji i zamawiając stek florencki leżakowany przez 180 dni zawsze będzie miało swój urok, zwłaszcza jeśli zrozumiemy tę kwestię nieco lepiej. Będziemy wiedzieć, że koszt jest dość wysoki ze względu na samo dojrzewanie, ale każdy grosz będzie tego wart pod względem tekstury i smaku. Ale zanim w ogóle zrozumiesz, jak zrobić to w domu, co należy rozumieć przez dojrzewanie?
Ujmując to w sposób zrozumiały dla każdego, to rodzaj procesumumifikacja’ale nie bójmy się tego określenia: mięso stopniowo traci wodę, a jego tkanki zmieniają się z organicznego punktu widzenia. Dlatego powierzchnia zostanie pokryta dobrą pleśnią, która może zapobiec gniciu. Smak powoli zacznie się zauważalnie zmieniać, podobnie jak konsystencja pod względem delikatności. Dojrzewanie mięsa oznacza zatem tak naprawdę zmianę jego cech, czyniąc go produktem wyjątkowym pod każdym względem.
Oczywiście dojrzewanie musi odbywać się w ściśle kontrolowanych, odizolowanych środowiskach o odpowiedniej temperaturze, ale możemy też spróbować dojrzewać nasze mięso w domu. Jak? Przede wszystkim zlokalizujmy wentylator wewnątrz naszej lodówki, która zwykle znajduje się na piętrze, opróżnijmy go całkowicie i . Po zakupie naszego kawałka mięsa(do dojrzewania najlepsze są filety, polędwiczki i duże kawałki mięśni) posypać z każdej strony grubą soląprzyspieszy to utratę cieczy i zabezpieczy powierzchnię. Kładziemy go na ruszcie piekarnika, podkładając pod spód blachę do pieczenia, aby zebrała to, co straci przekrój.
Powierzchnię możemy pokryć bardzo cienką i lekką warstwą gazy. Na tym etapie unikamy ciągłego otwierania lodówki (dlatego w miarę możliwości zalecamy używanie lodówki przeznaczonej specjalnie do dojrzewania) oraz monitorujemy kolor i zapach. Dojrzewanie może trwać 5 dni, a także dwa tygodnie lub miesiącew oparciu o nasz cel początkowy. Ale zwróć uwagę przede wszystkim na to, co zostało powiedziane powyżej, jeśli kolor jest w odcieniach zieleni, a zapach jest zgniły, nie należy go jeść. Następnie możesz przystąpić do .