Miękkie i nieodparte: Aromatyczne pierniki według niemieckiej receptury

Pierniki norymberskie to ulubiony zimowy deser w Niemczech. W Norymberdze wytwarzano je od końca XIV wieku, kiedy to po raz pierwszy przygotowywano je w miejscowym klasztorze. Po upieczeniu pierniczki polewane są syropem cukrowym lub polewą czekoladową.

Niezbędne produkty do piernika według niemieckiej receptury:

50 g orzechów laskowych

150 g migdałów

3 jajka

100 g brązowego cukru

90 g kandyzowanych skórek pomarańczowych

90 g kandyzowanej skórki cytryny

3 łyżki miodu

1 szczypta soli

3 łyżeczki przyprawy piernikowej

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

20 kostek spłaszczonych wafli o średnicy 70 mm

Na lukier:

120 g gorzkiej czekolady

80 g cukru pudru

sok cytrynowy

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Zmiel orzechy laskowe i migdały. Krótko zmiksuj kandyzowaną skórkę cytryny i pomarańczy. W razie potrzeby dodać trochę mąki, aby zapobiec sklejaniu się.

Jajka, cukier, odrobinę soli i miód mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodać migdały, orzechy laskowe, 3 łyżeczki przyprawy piernikowej i skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańcze. Mieszaj, następnie przykryj i wstaw do lodówki na 10 do 12 godzin.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Uformuj pierniki i posmaruj nadzieniem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie pieczemy je około 20 minut (w zależności od piekarnika). Uważaj na nie, żeby się nie spaliły. Pozwól im ostygnąć.

Aby przygotować lukier, rozpuść czekoladę. W drugiej misce wymieszaj cukier puder z odrobiną wody i sokiem z cytryny, aż uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego. Część piernika posmaruj polewą czekoladowo-cukrową. Pamiętaj, aby dobrze obtoczyć każdy piernik, aby był soczysty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *