Oczywiście słyszałeś o hormonie snu – melatoninie. Nazywają go także hormonem życia i długowieczności.
Melatonina jest nie tylko wytwarzana w organizmie, ale także pochodzi z niektórych pokarmów lub może zostać wprowadzona do organizmu w postaci leków i suplementów – pisze dr. Andriej Laslau.
Jak wytwarzana jest melatonina?
Melatonina wytwarzana jest przez szyszynkę. Pod wpływem światła słonecznego aminokwas tryptofan zamienia się w serotoninę, która w nocy zamienia się w melatoninę.
Z tego powodu ważne jest, aby spać co najmniej pół godziny w ciągu dnia. Ale około 70% melatoniny produkowane jest w nocy. Proces rozpoczyna się około godziny 20:00 i jest najbardziej intensywny od 24:00 do 04:00.
Co zrobić, aby zwiększyć produkcję melatoniny?
- staraj się chodzić spać przed północą;
- jeśli po tej godzinie musisz nie spać, zostaw jak najmniej światła;
- daj sobie wystarczająco dużo czasu na regenerację;
- przed pójściem spać wyłącz wszystkie źródła światła, zasuń rolety, użyj maski na oczy;
Jeśli obudzisz się w nocy, nie włączaj światła.
Jaką rolę odgrywa melatonina?
Główną funkcją melatoniny jest regulacja biorytmów. Dzięki niemu możemy spać głęboko. Ale dodatkowo melatonina:
- Zapewnia skuteczne funkcjonowanie układu hormonalnego;
- Spowalnia proces starzenia;
- Zwiększa funkcję ochrony immunologicznej;
- Zapewnia działanie przeciwutleniające;
- Pomaga organizmowi walczyć z depresją;
- Zapewnia dobrą pracę układu trawiennego;
- Wpływa na proces produkcji innych hormonów w organizmie;
- Dobre dla komórek mózgowych.
A jeśli melatonina nie jest produkowana w wystarczających ilościach, człowiek starzeje się szybciej, pojawiają się problemy z wagą, w tym otyłość. U kobiet ryzyko wczesnej menopauzy i raka piersi jest zwiększone.
Jakie produkty zawierają melatoninę?
Melatonina występuje w niektórych produktach spożywczych, a niektóre pomagają ją wytwarzać. Czystą melatoninę znajdziesz w kukurydzy, bananach, pomidorach, ryżu, marchwi, rzodkiewce, figach, owsie, jęczmieniu i rodzynkach.
Pokarmy pozytywnie wpływające na produkcję melatoniny to dynia, migdały, ser, mięso wołowe i indycze, jaja kurze, mleko, morele, lipa, płatki owsiane i nasiona słonecznika.
Należy zaznaczyć, że produkcja melatoniny w organizmie zostaje zatrzymana pod wpływem alkoholu, kofeiny, tytoniu, a także podczas przyjmowania niektórych leków zawierających beta-blokery, tabletek nasennych, leków przeciwzapalnych i przeciwdepresyjnych.
Wraz z wiekiem ilość melatoniny maleje, co jest szczególnie widoczne po 35. roku życia, dlatego warto pomóc organizmowi w jej jak najefektywniejszej produkcji.
Zdrowiej naturalnie i zadbaj o swoją melatoninę!