Masz dość nożyczek i noży, które nie tną? Co tak naprawdę zrobić, aby uniknąć przykrych i niespodziewanych wydarzeń w kuchni

Jeśli w kuchni znajdziesz nożyczki i noże, które nie tną, czas nauczyć się je ostrzyć. Pożegnasz niespodziewane wydarzenia.

Mówi się, że gotowanie jest sztuką, a narzędziami, których należy używać są takie narzędzia jak garnki, tarki i oczywiście noże. Do krojenia warzyw, filetowania mięsa czy czyszczenia ryb są one niezbędne, ale tylko wtedy, gdy stanowią ich ostrze pozostaje bardzo ostry. Podobny argument dotyczy nożyczek kuchennych, które służą zarówno do pakowania, jak i do krojenia świeżo zerwanych aromatycznych ziół.

Jeśli właśnie kupiłeś te narzędzia, mogą nawet przeciąć powietrze. Nie minie zbyt dużo czasu, zanim zaczną z trudem ciąć. W niektórych miastach furgonetka ze szlifierką do noży wciąż jeździ gotowa do naostrzenia ostrza, ale w dużych miastach rzadko ją można spotkać. Z tego powodu lepiej nauczyć się radzić sobie, biorąc pod uwagę, że nóż źle tnie jest niebezpieczny dla tych, którzy go używają.

W rzeczywistości, jeśli spróbujesz przeciąć jedzenie tępym ostrzem, może ono utknąć i wyślizgnąć się z dłoni. Aby zrozumieć, czy nadszedł czas naostrzenie noża lub nożyczek, wystarczy delikatnie przejść opuszkiem palca wzdłuż krawędzi ostrza. Jeśli nie widzisz ostrego, ale gładkiego profilu, lepiej zaopatrzyć się jak najszybciej.

Jak naostrzyć nożyczki i noże, które już nie tną

Najbardziej klasyczną metodą, spotykaną także w sklepach mięsnych, jest użycie narzędzia zwanego stalą. Składa się z uchwytu i pręt radełkowany o przekroju okrągłym które mogą być wykonane ze stali lub ceramiki. Stal do ostrzenia jest zatem niczym innym jak pilnikiem do pocieranych o nią ostrzy. Aby to zadziałało, musisz przechylić lub nożyczki około 20 stopni w porównaniu z aukcją.

Jeśli nóż nie tnie, możesz użyć stali do ostrzenia. – (buttalapasta.it)

Są przypadki, w których to narzędzie może nie wystarczyć, na przykład jeśli drut jest teraz całkowicie tępy. W tym przypadku musisz to zdobyć osełkawybierając spośród różnych modeli dostępnych na rynku. Trzeba być ostrożnym przy jego zdobywaniu gruboziarnisty jeśli ostrze już nie tnie, bo drobnoziarniste służą tylko do polerowania noży.

Przed użyciem kamienia najlepiej zwilżyć ostrze przeznaczone do ostrzenia olejem lub alternatywnie zwykłą gorącą wodą. Należy pocierać ostrze z obu stron, z takim samym nachyleniem jak w przypadku stali. Wreszcie jako ostatnia opcja ręczna ostrzałka pozostajektóry zwykle ma dwie lub więcej szczelin do wsuwania nożajedno ostrze na raz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *