Poszerz swoją ofertę ciasteczek bożonarodzeniowych i nie zapomnij o popularnych i tradycyjnych przepisach z przeszłości. Czy nigdy nie próbowałeś mandolet? A szkoda, bo smakują bardzo delikatnie i dosłownie rozpływają się na języku. Nie tylko szybko się je przygotowuje, ale dzięki ich recepturze można umiejętnie przerobić nadmiar białek.
Mandolety
To tradycyjna czeska, bożonarodzeniowa delikatna słodka uczta pełna migdałów. Pachnie głównie wanilią, ale w niektórych przepisach wykorzystuje się także cynamon lub inne pachnące przyprawy. W czasach I Rzeczypospolitej, w miarę jak zyskiwały na popularności, sprzedawano je także w niektórych cukierniach i piekarniach.
Przepis
Aby zrobić mandolety, zdobądź wafle ciasta. Konkretnie są to arkusze formatu A4, które znajdują się w stałej ofercie wszystkich supermarketów. Będziesz potrzebował dwóch sztuk.
Stwórz słodki śnieg
Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać 70 g granulowanego cukru w 3–4 partiach. Kolejną porcję dodać dopiero gdy poprzedni cukier całkowicie się rozpuści. Powinieneś otrzymać błyszczący, solidny śnieg.
Dodaj inne składniki
Następnie ostrożnie wymieszaj 70 g grubo zmielonych migdałów i 30 g grubo zmielonych orzechów włoskich i świeżo startą skórkę cytrynową z jednej cytryny w stałą mieszaninę.
Nasmaruj wafle
Powstałą masę śnieżną rozprowadzamy centymetrową warstwą na waflach ułożonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15–20 minut. Śnieg nigdy nie powinien brązowieć, a jedynie zachmurzyć się. Jeszcze ciepłe wafle pokrój w małe kwadraty i możesz je podawać na stole. Najlepsze są ciepłe mandolety.
Końcowe wskazówki
Jeśli chcesz, aby mandoletki były jeszcze bardziej kruche, użyj mąki półgrubej zamiast zwykłej. Wyroby cukiernicze można również ozdobić polewą czekoladową lub cukrową, a także dekoracyjną posypką.
www.coolinarka.cz, www.vareni.cz, www.vanocni-cukorvi.org