Mamo, co za ogromny błąd z mokką: dlatego Twoja kawa „smakuje naprawdę przypalona”

Czy wiesz, dlaczego Twoja kawa za każdym razem ma irytujący zapach spalenizny? Oto, jak przestać mieć ten problem.

Kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Od włoskiego espresso po kawę amerykańską — istnieje wiele odmian i sposobów jego przygotowania, ale najbardziej klasyczna i praktyczna jest metoda moka.

Mimo że urządzenie to jest łatwe w użyciu, wymaga stałej konserwacji, aby uniknąć irytujących problemów, takich jak straszny zapach spalenizny, który pojawia się przed skosztowaniem filiżanki kawy, spowodowany osadami i osadami gromadzącymi się wewnątrz.

Sekret tkwi w czyszczeniu moki i jej konserwacji. Zmywarka jest absolutnie zabroniona i używanie płynów do mycia naczyń: wystarczy umyć pod bieżącą wodą w celu usunięcia pozostałości i osuszyć szmatką.

Jednak to nie wystarczy. Aby moka działała dłużej, należy przestrzegać kilku drobnych środków ostrożności aby uniknąć tworzenia się osadów i osadów wapiennych, które na długi czas pogarszają funkcjonalność naszego ekspresu.

Jak nie mieć już zapachu spalenizny po mokce

Czyszczenie i konserwacja to najważniejsze składniki, które pozwalają zawsze uzyskać doskonałą kawę. Mit, że moki nigdy nie należy prać, jest całkowicie nieprawdziwy. Prawdą jest, że ciągłe czyszczenie nie jest obowiązkowe, ale kiedy to robisz, konieczne jest przeprowadzenie głębokiego czyszczenia przy użyciu naturalnych składników.

Przede wszystkim lepiej zdecydować się na wodę butelkowaną podczas przygotowywania kawy, ponieważ zawiera niższy procent wapienia. Po użyciu i ostygnięciu moka zostanie rozebrana na części, usunięta z fusów, a części przepłukane pod bieżącą wodą, choć czasami konieczne jest dokładniejsze wyczyszczenie.

Za pomocą szczoteczki do zębówmożesz usunąć pozostałości kurzu z otworów płyty. Aby wyczyścić bojler wystarczy napełnić go wodą i dodać dwie łyżeczki kwasku cytrynowego lub octui przystąpić do parzenia (bez kawy mielonej). Po tym kroku należy opłukać kawałki pod bieżącą wodą i przystąpić do klasycznego przygotowania gorącego napoju.

Ocet i kwasek cytrynowy (sok z cytryny) mają właściwości oczyszczające i dezodoryzujące oraz delikatnie usuwają kamień. Jeśli moka została właśnie zakupiona, należy wykonać dłuższe kroki: najpierw należy umyć ekspres, a następnie przygotować 3 puste kawy, które nie będą później spożywane. Będzie to poświęcenie, ale konieczne jest, aby oleje obecne w zmielonym proszku wytworzyły izolującą patynę na metalu ekspresu do kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *