Jakich błędów należy unikać, aby jak najlepiej zakonserwować małże? Oto triki, których należy przestrzegać.
Małże, razem z małżami, to najbardziej lubiane i używane w kuchni mięczaki właśnie dlatego, że nadają im słony smak, którego potrzebuje wiele potraw. Istnieją różne odmiany małży, które różnią się smakiem, kształtem i kolorem. Potrafią też sprawić, że danie będzie jeszcze smaczniejsze, zwłaszcza gdy jest świeże. Często jednak z różnych powodów musimy je konserwować zarówno na surowo, jak i gotowane.
Tak naprawdę często zdarza się, że jesteś zmuszony włożyć je do zamrażarki, ponieważ nie masz możliwości ich od razu ugotować lub dlatego, że zostały zakupione w dobrej cenie i dlatego decydujesz się na zrobienie zapasów. Warto wiedzieć, że są to owoce, które można zamrozić w zamrażarce, a następnie rozmrozić lub przechowywać w lodówce, bez szkody dla ich jakości i bezpieczeństwa. Jednak żeby to zrobić należy przestrzegać bardzo szczegółowych zasad, aby uniknąć kontaktu z małżami bez smaku kiedy przygotowujesz dobry talerz spaghetti.
Jak przechowywać małże w lodówce lub zamrażarce
Ci, którzy muszą przechowywać małże przez krótki czas, mogą skorzystać z lodówki, miejsca, w którym je przechowują mięczaki można przechowywać nie dłużej niż 24 godziny.
Jeżeli małże są kupowane luzem, aby przechowywać je na surowo w lodówce należy je szczelnie owinąć wilgotną ściereczką pomiędzy nimi, aby zapobiec ich otwarciu. Jeśli jednak znajdują się na siatkówce, zaleca się pozostawienie ich w niezmienionym stanie i sprawdzanie ich dopiero w momencie użycia. W tym przypadku jednak rada jest taka umieść je w najniższej części lodówki gdzie temperatura wynosi od 4 do 6 stopni.
Jeśli jednak chcesz przechowywać ugotowane małże w lodówce, musisz przefiltrować płyn powstały podczas gotowania i wyeliminować ten, który pozostał zamknięty. Potem muszą być Przełożyć do hermetycznego pojemnika i dodać wodę z gotowania.
Zobaczmy jak zamrażać surowe lub gotowane małże. Można je umieścić w zamrażarce dopiero po ich usmażeniu operacja wstępnego oczyszczania została zakończona. W rzeczywistości znamy to na surowo w zamrażarce trwają od 20 do 30 dni podczas gotowania mogą być utrzymuje się przez dwa, trzy miesiące.
Zacznijmy od wyjaśnienia, w jaki sposób surowe małże w zamrażarce. Wystarczy przenieść w ramach jednego torba na żywność i upewnij się, że są szczelnie zamknięte. Inną metodą, którą należy zastosować, jest użycie a hermetycznie zamknięty pojemnik.
Zamiast tego zamrażać gotowane małże, należy zacząć od oddzielenia małży od płynu z gotowania, który należy przesączyć przez sitko i po przełożeniu małży na szczelne tace dodać wodę z gotowania.
Również bardzo ważne faza rozmrażania ponieważ gwarantuje, że żywność będzie nadal bezpieczna. Musimy zatem szanować łańcuch chłodniczy przechodząc z zamrażarki do lodówki, unikając w ten sposób szoku termicznego. Dlatego konieczne będzie odczekanie kilku godzin na rozmrożenie.