Nie każdy łosoś kupowany w supermarkecie jest taki sam. Oto, jak sprawdzić, czy jest dobrej jakości, uważnie przyglądając się etykiecie.
Bohater wielu dań łatwych i szybkich w przygotowaniu, od przystawek po pierwsze dania, poprzez drugie dania i pojedyncze dania, wędzony łosoś to ten rodzaj składnika, który zawsze warto trzymać w lodówce, bo może rozwiązać dylemat, co przygotować na obiad błyskawicznie. Ale są na rynku wiele rodzajów wędzonego łososia. Jak rozpoznać tego najlepszego?
Przed zakupem paczki wędzonego łososia, kierując się wyłącznie ceną za kilogram, ekspert radzi sprawdzić także inne parametry, aby mieć pewność, że sprowadzasz do domu produkt doskonałej jakości.
Trzeba przede wszystkim bardzo uważnie przyjrzeć się wyglądowi łososia, a następnie dokładnie zapoznać się z etykietą i wszystkimi zawartymi w niej informacjami. Zarówno pod względem składników, jak i tabeli wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów, o których warto pamiętać podczas kolejnych zakupów.
Jak rozpoznać dobrego wędzonego łososia
The najlepszy wędzony łosoś powszechnie spotykany w supermarketach jest zwykle przygotowywany przy użyciu techniki wędzenia na zimno, która pozwala zachować nienaruszony smak i konsystencję ryby. Łosoś jest najpierw solony, a następnie wędzony aromatycznymi gatunkami drewna, takimi jak buk czy cedr, które nadają produktowi charakterystyczny i pyszny wędzony aromat.
Ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na pochodzenie kupowanego łososia wędzonego, ponieważ najlepiej jest wybierać produkty pochodzące ze zrównoważonych i kontrolowanych źródeł, aby mieć gwarancję jakość i świeżość ryb że kupujesz. W ten sposób możesz przygotować ich wiele, mając pewność, że na stół trafi doskonały produkt.
Zobaczmy zatem, na jakie szczegóły zdaniem eksperta warto zwrócić uwagę. Opierając się na sugestiach biolożki żywienia Rosselli Sorbino, również można to zrozumieć na pierwszy rzut oka jaki jest najlepszy wędzony łosoś które można znaleźć w chłodzonej części supermarketu.
Na przykład, przyglądając się uważnie plasterkom ryby, można je zauważyć duże różnice między łososiem dzikim a łososiem hodowlanym. W rzeczywistości wysokiej jakości dziki łosoś jest wolny od bardzo powszechnych smug tłuszczu, które wskazują, że łosoś pochodzi z hodowli. W rezultacie zawartość tłuszczu w dobrej jakości łososiu wędzonym jest znacznie niższa niż w łososiu wędzonym.