Alert dotyczący mięsa kurcząt z anomaliami sprzedawany przez LIDL niepokoi konsumentów: pojawiają się skargi i szczegółowe raporty.
W piersi kurczaka sprzedawanej przez sieć dyskontów LIDL Italia zauważono nieprawidłowości. Mięso prezentuje szczegół, który nie umknął uwadze ekspertów i stowarzyszeń m.in Bycie zwierzętami. Szczegół oznacza działanie, którego nie można lekceważyć i które można prześledzić aż do ferm, z których pochodzą kurczaki sprzedawane w dyskoncie.
Konsumenci są zaniepokojeni skargami skierowanymi do menadżerów sieci supermarketów obecnych we wszystkich regionach Włoch. Raport sporządzony przez Bycie zwierzętami jest niepokojące i ten sam problem potwierdza Równość zwierząt i eksperci branżowi. Oto, co się dzieje i dlaczego panuje teraz ogólny alarm.
Nienormalne mięso z kurczaka sprzedawane przez LIDL, co się dzieje
Osoby kupujące produkty spożywcze w sklepie i Punkty sprzedaży LIDL Italia są ich miliony każdego dnia dzięki dużej różnorodności towarów sprzedawanych po przystępnych cenach. Ostatnio jednak podniesiono alarm dotyczący tylko jednego produktu sprzedawanego przez dyskont – mięsa z kurczaka. Zwrócono szczególną uwagę na pierś z kurczaka ze względu na anomalię, która nie pozostała niezauważona przez ekspertów. Co to jest i jakie jest niebezpieczeństwo?
Białe paskito techniczna nazwa zjawiska badanego przez lekarzy weterynarii i dietetyków. Białe paski na piersi kurczaka oznaczają miopatię u zwierzęcia intensywnie hodowanego i wiele osób zastanawia się, czy są one niebezpieczne dla zdrowia. Tam profesor Fulvia Boveraktóry uczy w uniwersytet w Neapoluustosunkował się do wątpliwości zgłoszonych na stronie Cookist.it: „Wada techniczna nazywa się „białym paskiem” i już w 2013 roku uznano ją za jedną z pojawiających się anomalii w mięsie drobiowym. Te białe smugi to w zasadzie nagromadzenie tłuszczu.”.
Profesor Bovera wyjaśnia dalej, że jest to zjawisko występujące przede wszystkim w samce i ciężkie okazy ptaków które są wybierane ze względu na szybki wzrost. Zgodnie z opiniami ekspertów ten szybki rozwój mięśni piersiowych kurcząt wynika ze stresu metabolicznego, który prowadzi do zwyrodnienia, a w konsekwencji regeneracji i modyfikacja prawidłowego rozmiaru włókien mięśniowych.
Równość zwierzątokreślił kury jako zwierzęta najbardziej narażone na eksploatację. Intensywna hodowla prowadzi do coraz bardziej widocznych zniekształceń, takich jak białe paski, które są szczególnie widoczne u kurcząt brojlerów z nadmiernym wymuszaniem wzrostu. Ale konsumenci zastanawiają się, czy pierś z kurczaka z tą anomalią jest szkodliwa dla ich zdrowia. Według ekspertów mięso z białymi paskami tłuszczu nie jest szkodliwejest to żywność jadalna, jednak pod względem równowagi odżywczej zachodzą pewne zmiany w porównaniu do normy.
Obecność tłuszcz w piersi kurczaka prowadzi do zmniejszenia zawartości białka w mięsie. Ponadto witaminy i inne składniki odżywcze są również obecne w mniejszych ilościach. Zmienia się także smak mięsa, obniżając jego walory organoleptyczne. Jednakże obecnie nie zgłoszono żadnych szkodliwych skutków dla zdrowia. Stowarzyszenie „Essere Animali”., Sporządziła jednak raport, w którym stwierdza, że 90% kurczaków sprzedawanych przez LIDL i poddanych analizie ma tę chorobę. ze względu na chroniczne cierpienie zwierząt w okresie wzrostu. LIDL nie odpowiedział na to oskarżenie, czekamy na aktualizacje w tej sprawie.