Kwas askorbinowy idealny do walki z azotynami: w jakich produktach spożywczych występuje?

Zagrożenia dla zdrowia i nitrozoaminy. Jaka może być korelacja i przede wszystkim w jakich produktach spożywczych się one znajdują?

Niestety, choroby takie jak rak i nowotwory zawsze czyhają. Zdajemy sobie sprawę, że odżywianie odgrywa ważną rolę dla naszego zdrowia i nigdy nie należy tego lekceważyć. Na pewno są tacy żywności uznanej za bardziej rakotwórczą niż inne.

W szczególności ostatnio dużo mówi się o niektórych substancjach występujących w niektórych produktach spożywczych. To właśnie ich obecność znacząco wpływa na powstawanie nowotworów. Porozmawiajmy o nitrozoaminach. Istnieje ścisła korelacja między nimi a występowaniem nowotworów, szczególnie w wątrobie. Ale co to jest konkretnie?

Dodano azotany i azotyny pochodzące z procesów przemian

Nie wolno nam zapominać, że w obiegu znajdują się różne produkty spożywcze, które należy konserwować przez dłuższy czas, dlatego staramy się działać, aby przyspieszyć ten proces konserwowania. To właśnie w wyniku tych zabiegów powstają substancje, które okazują się rakotwórcze i niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Nitrozoaminy to związki chemiczne, które powstają w żywności dokładnie po jej przekształceniu i przygotowaniu. Tworzenie się tych nitrozoamin jest wspomagane przez gotowanie w wysokich temperaturach lub zachodzi w naszym organizmie podczas procesu trawienia.

Azotyny występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak woda pitna i warzywa, ale są również stosowane jako środki konserwujące. Azotyny w procesie przemian mogą stać się niebezpieczne dla naszego zdrowia właśnie dlatego przekształcają się w nitrozoaminy, a niektóre mogą być rakotwórcze. W tym miejscu pojawia się pytanie, w jakich produktach spożywczych są one obecne. Szczególnie w wędlinach, biorąc pod uwagę, że są one otrzymywane w procesie solenia, ale także przetworzone ryby, piwo, kakao, napoje alkoholowe.

Kwas askorbinowy przeciwko azotynom

Nie jest to wykluczone obecność nitrozoamin także w gotowanym mięsie, przetworzonych warzywach, zbożach, produktach fermentowanych, jednak nadal nie ma całkowitej jasności co do obecności tych substancji w niektórych środkach spożywczych. W zakresie żywienia wskazane jest ograniczenie spożycia mięs nadmiernie przetworzonych i przetworzonych.

W rzeczywistości nie chodzi tylko o to, co spożywamy, ale także o to, czego używamy w naszym organizmie, jak mydła i kosmetyki. Dzięki obróbce cieplnej i procesowi liofilizacji oba powodują powstawanie nitrozoamin w obecności azotanów. Zawsze powinieneś bardzo uważnie czytać etykiety produktów, które kupujesz.

Jednak kwas askorbinowy jest idealny do zwalczania azotynów. Pokarmy, w których jest obecna, to owoce i warzywa, które są najlepszym źródłem witaminy C. Ale ważne jest również prowadzenie zdrowej diety, spożywając owoce cytrusowe, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, ale także czerwoną i zieloną paprykę oraz kiwi, które zawierają dużo witaminy C.

Inne owoce i warzywa, takie jak brokuły, truskawki, kantalupa, pieczone ziemniaki i pomidory są również doskonałym źródłem. Nie zapominajmy o świeżych roślinach strączkowych, takich jak groszek i bób. Bulwy jak ziemniaki. Przyprawy takie jak ostra papryka, pietruszka, rozmaryn i mięta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *