Kurkuma z miodem lub złotym miodem. Przepis na zdrowie

Jeżeli chcesz w słoiczku zapewnić sobie dodatkowe zdrowie na chłodną porę roku, przygotuj przepis na kurkumę z miodem, zwaną też złotym miodem. Przygotowuje się go prosto i szybko, z zaledwie dwóch składników, a opcjonalnie można dodać także przyprawy.

Dodatek pieprzu ułatwia wchłanianie proszku kurkumy przez organizm / Shutterstock

Wiemy już, jak korzystny dla zdrowia jest miód, jeśli jest naturalny. Kurkuma jest bardzo cenioną przyprawą w kuchni azjatyckiej, zarówno ze względu na swój smak, jak i żółty kolor. Substancja czynna zwana kurkuminą znajduje zastosowanie w medycynie ze względu na jej silne właściwości przeciwutleniające. Podobnie miód jest bogaty w przeciwutleniacze, więc połączenie ich to prawdziwy eliksir dla zdrowia.

Wiadomo, że przeciwutleniacze są najpotężniejszymi sojusznikami w walce z niszczeniem komórek, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym powodowanym przez wolne rodniki. Dieta bogata w przeciwutleniacze pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji i chorób. Połączenie kurkumy i miodu jest silnym wzmacniaczem przeciwutleniającym i można je spożywać samodzielnie lub w połączeniu z ciepłym mlekiem.

Odkryj także listę, z którą możesz je codziennie spożywać. Poniżej dowiesz się, jak przygotować w domu jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy: kurkumę z miodem lub złoty miód.

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania jest bardzo prosty i bardzo szybki. Wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki i wlać mieszaninę do słoiczka. Dodatek pieprzu ułatwia wchłanianie kurkumy przez organizm. Jest to opcjonalne, ale dodaje pikantnego kopa i jest również pełne korzyści.

Kiedy i jak można spożywać kurkumę z miodem

Kombinacja zwana „złotym miodem” uznawana jest za silny naturalny antybiotyk.

Ma ogromną przewagę nad syntetycznymi antybiotykami, ponieważ nie powoduje negatywnego wpływu na florę jelitową. Faktycznie pobudza rozwój zdrowych bakterii. Ponadto wysoka zawartość polifenoli, witamin i minerałów korzystnie wpływa na leczenie schorzeń zapalnych i różnego rodzaju nowotworów.

Najczęściej tę kombinację stosuje się w walce z przeziębieniem i grypą. Już od pierwszych objawów przeziębienia lub grypy preparat można stosować w następujący sposób:

  • pierwszego dnia co godzinę spożywa się 1/2 łyżeczki;
  • drugiego dnia 1/2 łyżeczki spożywa się co dwie godziny;
  • trzeciego dnia spożywać 1/2 łyżeczki 3 razy dziennie.

Kurację można kontynuować przez kolejne 5 dni, stosując 1 łyżeczkę dziennie rozcieńczoną w ciepłym mleku lub ciepłej herbacie.

Aby efekt kuracji złotym miodem lub kurkumą z miodem dał optymalne rezultaty, mieszaninę składników trzyma się w ustach aż do rozpuszczenia. Nie połykać szybko i nie pić bezpośrednio po nim wody.

W leczeniu zapobiegawczym pół łyżeczki można spożyć w ciepłej, nie gorącej herbacie lub w szklance wody. Wspomaga także trawienie, ale także stymuluje układ odpornościowy.

Ponadto spożywana 1/2 łyżeczki przed posiłkami pomaga złagodzić problemy z gardłem i płucami. Spożywany w trakcie posiłku wspomaga trawienie, a po posiłku wspomaga pracę jelita grubego i nerek.

Ostrożny! Złotego miodu nie zaleca się osobom chorym na cukrzycę, cierpiącym na choroby pęcherzyka żółciowego, hemofilię czy nadciśnienie.

Odkryj także przepis na kolejny eliksir na zdrowie organizmu w słoiczku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *