Kruche i pachnące bułeczki migdałowe. Sztuka polega na tym, aby migdały wyskoczyły

Kruche i pachnące bułeczki migdałowe to tradycyjny świąteczny przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Można je przygotować według wielu przepisów, nie tylko rodzinnych, ale także tych, które pojawiają się w Internecie. Jeśli jednak nie chcesz zbłądzić, przygotuj je tym razem według słynnego przepisu „Sandtnerky”.

Roladki waniliowe

Kruche ciasto w kształcie półksiężyca to jeden z najbardziej znanych rodzajów świątecznych słodyczy. Pochodzą pierwotnie z Austrii, jednak popularnie przygotowywane są na całym terytorium byłej monarchii austro-węgierskiej. Według legendy bułeczki waniliowe zaczęto piec na cześć klęski wojsk osmańskich pod Wiedniem w 1683 roku. W tym czasie Imperium Osmańskie miało na swojej fladze półksiężyc, który był reprezentowany przez małe słodycze. Z czasem rozprzestrzenił się na duży obszar. W oryginalnej austriackiej recepturze wykorzystuje się głównie mielone migdały, w naszym kraju czasami zastępuje się je orzechami włoskimi.

Rolki według Sandtnera

MJ Sandtnerová piecze bułeczki waniliowe zawsze z migdałów, a w jej przepisie proporcje poszczególnych składników są idealnie dopasowane. Dzięki temu ciasto świetnie się z nim pracuje, choć efekt jest wyjątkowo kruchy i przede wszystkim smaczny. I oczywiście ta doświadczona kucharka miała swoje triki, których szkoda byłoby nie wykorzystać.

Trick z migdałami

Jaki jest sekret smaku bułek Sandtnerka? Jej sztuczka zwielokrotnia smak i aromat użytych migdałów. Najpierw zaparz około 50 g całych migdałów wrzącą wodą, po pewnym czasie przecedź je przez sito i obierz. Następnie rozłóż je na ręcznikach papierowych do wyschnięcia, a na koniec delikatnie zmiksuj mocnym mikserem.

Przygotowanie ciasta

Do miski przesiać 150 g mąki pszennej i 20 g cukru pudru. Dodaj mąkę migdałową jako trzecią i nigdy nie zmieniaj kolejności. Świeżo zmielone migdały są tłuste i lekko wilgotne i niepotrzebnie zatykają sitko. Następnie do mieszanki dodaj nasiona z ¼ laski wanilii i ¼ łyżeczki drobno startej skórki cytryny. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki.

W tym momencie do ciasta dodać 1 surowe żółtko i 110 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę. Następnie szybko wyrób zwarte ciasto. Nie zagniataj ciasta zbyt mocno, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której masło będzie zbyt miękkie w cieście, a bułki będą miały tendencję do pękania.

Pozwól ciastu odpocząć

Z ciasta uformuj wałek, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej do następnego dnia.

Uformuj bułki

Następnie stopniowo formuj z ciasta małe bułeczki, spodziewaj się, że w trakcie pieczenia ich kształt nieco się powiększy. Rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i możesz je upiec.

Pieczenie jest szybkie

Zawsze piecz bułeczki waniliowe w piekarniku nagrzanym do 170°C przez maksymalnie 5 do 10 minut. Gdy tylko spód ciastek zacznie się rumienić, wyjmij bułki i pozostaw je na minutę na blasze do pieczenia poza piekarnikiem. Następnie, gdy są jeszcze gorące, posyp je cukrem pudrem i przechowuj na zimno w papierowym pudełku wyłożonym folią aluminiową.

Powiązane artykuły

www.prozeny.cz, www.recepty.cz, www.toprecepty.cz, www.wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *