Jak zrobić bardzo kremowe spaghetti z małżami? Zdradzę Ci sekret szefów kuchni: to będzie jak jedzenie ich w restauracji!
Należą do dań bazujących na specjałach z owoców morza, które serwujemy na specjalne okazje lub podczas obiadów/kolacji w gronie przyjaciół. Spaghetti z małżami to obecnie bardzo lubiane pierwsze danie w Neapolu na naszych stołach. Jak jednak je idealnie przygotować?
Nie tylko pachnące i bogate w smaku, ale także otulające. Często, gdy na stół przynosimy spaghetti z małżami, jest ono wytrawne i bez przypraw. Można jednak uniknąć tej katastrofy w kuchni użyj bardzo prostego triku wcielić w życie we wszystkich restauracjach: więc będą bardzo kremowe!
Spaghetti z małżami, sekret kremowej konsystencji jak w restauracji: przygotuj się na danie z gwiazdką
Aby przygotować spaghetti z małżami, należy przestrzegać szeregu środków ostrożności które mają na celu sprawić, że danie będzie po prostu idealne. Przede wszystkim należy oczyścić małże, aby wyeliminować wszelkie pozostałości piasku, które w przeciwnym razie mogłyby zrujnować efekt końcowy, a także odbić się negatywnie na naszym zdrowiu.
Aby oczyścić małże, wystarczy umieścić je w pojemniku wypełnionym wodą, dodać garść grubej soli i łyżkę mąki. W rzeczywistości ten trik sprawi, że świeże małże wyjdą z muszli, ponieważ zostaną przyciągnięte przez mąkę, co zagwarantuje doskonałe oczyszczenie.
Ale jeśli okaże się to genialną sztuczką, prawdziwym sekretem, który ratuje nasze danie, jest kremowość. Trzeba zwrócić uwagę na ten zasadniczy szczegół, bo dobrze wymieszane danie z dobrze dobranym sosem to idealne połączenie, dzięki któremu na stół trafi niemal gwiazdorskie danie! Ale jak powinniśmy to zrobić?
Cóż, może nigdy sobie tego nie wyobrażałeś, ale składnikiem, który naprawdę może zrobić różnicę pod względem kremowości przepisu, jest tylko jeden: makaron. Istnieje wiele odmian makaronów, które możemy wybrać, ale to narysowany brąz jest zdecydowanie najlepszy w stanie zagwarantować idealne połączenie składników.
Dzieje się tak dlatego, że makaron rysowany na brązie, kiedyrisotto’, a następnie odcedzony, gdy jest jeszcze twardy, i ugotowany na patelni z przyprawami, dodając (po trochu) wodę z gotowania, jest bogatszy w skrobię, która uwolniona podczas gotowania sprawi, że danie będzie absolutnie kremowe. Na tym etapie wystarczy wszystko dobrze wymieszać, aby przyprawa jak najlepiej się rozprowadziła. Et voilà: pozostaje tylko spróbować!