Pistacje to jedne z najpopularniejszych orzechów na świecie. Mają lekko słodki smak i delikatną konsystencję, co czyni je odpowiednim składnikiem przepisów kulinarnych, zwłaszcza sałatek i deserów. Obecnie dużą popularnością cieszą się także różnego rodzaju kremy i masła pistacjowe, których zastosowanie ma szerokie zastosowanie. Spożywając je, możesz także przyczynić się do wzmocnienia swojego zdrowia.
Dlaczego popularne pistacje są takie drogie?
Pistacje cieszą się dużą popularnością jako żywność od ponad 300 000 lat. Choć nazywamy je wariatami, nie jest to do końca trafna nazwa. Chociaż rosną na egzotycznych drzewach, w rzeczywistości są jadalnymi jądrami owocu drzewa pistacjowego. Pochodzą z regionu Azji Centralnej, skąd stopniowo rozprzestrzeniły się w różne zakątki świata. Oprócz Iranu obecnie uprawia się je głównie m.in. w USA, Turcji, Chinach, Syrii i Grecji.
Pewnie zaskoczą Cię wysoką ceną w sklepach, ale nie bez powodu. Ich uprawa jest nie tylko czasochłonna, ale i pracochłonna. Dojrzewają raz na dwa lata i są zbierane niemal wyłącznie ręcznie.
Korzystnie wpływają na jelita, serce, a nawet mózg
Pistacje są odpowiednim dodatkiem do zdrowej diety. Zawierają szereg korzystnych dla zdrowia substancji, ale jednocześnie w porównaniu do innych orzechów mają niższą wartość kaloryczną. Znane są także ze swojej wysokiej wartości odżywczej, dlatego spożywając je, można w prosty sposób uzupełnić sobie zdrowe tłuszcze, białka, błonnik, potas, fosfor, tiaminę, miedź, mangan czy witaminę B6. W jakich więc obszarach możesz poprawić swoje zdrowie, jeśli zdecydujesz się włączyć pistacje do swojej diety?
Zdrowy przewód pokarmowy
Pistacje dostarczają naszemu organizmowi błonnika, który wspomaga i chroni zdrowie przewodu pokarmowego. Ta nierozpuszczalna, której pistacje mają około 10%, wspomaga regularne opróżnianie. Z kolei rozpuszczalny błonnik w ilości około 0,3% wspomaga powstawanie bakterii jelitowych, takich jak bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego. Chronią również zdrowie jelit, zmniejszając ryzyko zaparć lub raka okrężnicy.
Silne serce i układ sercowo-naczyniowy
Pistacje są bogate w składniki odżywcze, które wspierają zdrowie układu krążenia. Podczas gdy potas reguluje ciśnienie krwi, błonnik i tłuszcze jednonienasycone przyczyniają się do prawidłowego poziomu lipidów we krwi. Jedzenie pistacji powoduje szybsze uczucie sytości po posiłku, co pomaga w utracie nadmiaru tkanki tłuszczowej i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jest również ważny dla zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Walcz ze stanami zapalnymi
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co nadaje pistacji charakterystyczny kolor? Dzieje się tak za sprawą związków roślinnych – luteiny i zeaksantyny, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Pistacje zawierają największą ilość tych karotenoidowych pigmentów roślinnych ze wszystkich orzechów.
Dla porównania, surowe pistacje zawierają około 13 razy więcej tych związków niż orzechy laskowe, które mają drugie co do wielkości stężenie. Jednak to jeszcze nie wszystko. Oprócz karotenoidów pistacje są również bogate w inne związki przeciwutleniające, takie jak kwasy fenolowe, flawonoidy i witaminę E.
Zdrowy mózg i wsparcie funkcji poznawczych
Pistacje charakteryzują się dużą zawartością wspomnianych już przeciwutleniaczy flawonoidowych, takich jak antocyjany i flawony. Związki te mogą chronić przed zaburzeniami funkcji poznawczych, zmniejszając ryzyko uszkodzenia komórek i zapalenia mózgu. Większe spożycie karotenoidów wiąże się z lepszą pamięcią, lepszą wydajnością poznawczą, ale także niższym ryzykiem depresji.
Regulacja poziomu cukru we krwi
Niska zawartość węglowodanów sprawia, że pistacje są pokarmem wspierającym optymalny poziom cukru we krwi. Dodatkowo wspomniane już flawonoidy mogą również przyczyniać się do obniżenia glikemii. Genisteina, izokwercetyna, kwercetyna czy rutyna hamują aktywność enzymu zwanego alfa-glukozydazą, który jest odpowiedzialny za rozkład skrobi na glukozę lub cukier we krwi. W ten sposób tłumią i spowalniają wchłanianie węglowodanów, wspierając w ten sposób zdrowy poziom cukru we krwi.
Smaczne jądra mają różnorodne zastosowania
Pistacje mają wiele praktycznych zastosowań. Można je spożywać samodzielnie, łączyć z owocami, warzywami czy serami, dodawać do wypieków lub przygotować z nich domowe pesto. Aby jak najdłużej zachować świeżość, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce w dobrze zamkniętym szklanym pojemniku. Chociaż w lodówce powinny przetrwać co najmniej rok, w zamrażarce mogą wytrzymać do dwóch lat.
Krem pistacjowy jako smaczna alternatywa
Jeśli masz ochotę spróbować czegoś pożywnego i smacznego, dużą popularnością cieszą się kremy pistacjowe. W sklepach można już znaleźć produkty z wynalazków świata. Większość z nich oferuje wersje całkowicie naturalne, bez dodatku rafinowanego cukru, soli, oleju palmowego i konserwantów. Istnieją jednak również takie, które są lekko słodzone cukrem lub zawierają oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję.
To właśnie ta konsystencja pozwala na wykorzystanie kremu pistacjowego na kilka sposobów. Idealnie nadaje się np. na śniadanie lub przekąskę, jeśli rozsmarujesz go na wypiekach, możesz go wykorzystać do aromatyzowania naleśników, rogalików, placków czy ulubionych płatków owsianych. Można go jeść bezpośrednio łyżką lub łączyć z owocami. Można go również dodawać do koktajli, budyniów czy różnych koktajli.
Przygotuj krem pistacjowy w zaciszu własnego domu
Preferujesz produkty domowej roboty, gdzie masz pewność, co tak naprawdę zawierają? Pyszny krem pistacjowy możesz przygotować także w domu. To nic trudnego.
Gotuj niesolone pistacje przez około 5 minut, a następnie obierz je. Dodaj do nich mleko i cukier puder w blenderze i dobrze wymieszaj na papkę. W rondelku roztapiamy śmietankę z białą czekoladą i masłem. Gdy mieszanina będzie letnia, dodaj ją do puree pistacjowego i mieszaj, aż uzyskasz gładką kremową konsystencję. Wynik zamknij w pojemniku i przechowuj w lodówce.
Śledź naszego Facebooka