Ranking Gambero Rosso pokazuje, który krem z orzechów laskowych może pokonać Nutellę. Niesamowite wyniki: kto jest zwycięzcą.
Idąc do supermarketu nie sposób nie zajrzeć do działu poświęconego pastom z orzechów laskowych i kakao. Obecnie jest ich wiele, choć nie wszystkie oferują tę samą jakość produktu. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, które z nich są najlepsze i jeśli wypróbowanie ich wszystkich jest zbyt drogie, zrobić to za Ciebie Zadbał o to Gambero Rosso. Znany portal na oślep skosztował 25 próbek, udało się wybrać spośród nich pięciu.
Oczywiście z jednej strony znajdziemy produkcje rzemieślnicze, z drugiej przemysłowe, które można znaleźć w supermarketach. Ranking skupił się właśnie na tym drugim. Zanim zobaczymy, kto pokona Nutellę, warto zapoznać się z historią.
Krem Gianduia w dzisiejszej postaci narodził się w połowie XIX wieku. Z biegiem czasu stał się jednym z najbardziej lubianych produktów na świecie, szczególnie po sukcesie, jaki odniosła Nutella w 1964 roku. Minęło już sporo czasu i dla Gambero Rosso przyszedł czas na sporządzenie rankingu.
Krem z orzechów laskowych, który może pokonać Nutellę: rankingi to pokazują
Jak widzieliśmy, krem Gianduia ma swoje korzenie w połowie XIX wieku. Dzięki swojej niesamowitej słodyczy staje się kultowy wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Jego sukces rozprzestrzenił się po wynalezieniu Nutelli w 1964 roku. Jednak z biegiem czasu krem Ferrero znalazł poważnych konkurentów, a nawet niektórzy z nich, według ranking sporządzony przez Gambero Rosso. Aby go sporządzić, portal ocenił różne aspekty, w tym wygląd, aromat, smak, konsystencja i wrażenia zapachowe.
Do pierwsze miejsce przypadło Nowy kremz oceną 78/100. Pasta do smarowania, zawierająca 45% włoskich orzechów laskowych, przekonała jurorów wysoką jakością składników i gęstą, kremową konsystencją.
Drugi stopień podium dla Klasyczny orzech laskowy od Rigoni di Asiagowyprodukowany z organicznych składników i charakteryzujący się doskonałą konsystencją i złożonym profilem aromatycznym.
W rankingach zajmuje trzecie miejsce krem orzechowy Smaki i otoczenie Conadotrzymywany wyłącznie z 50% orzechów laskowych Piemont ChOG, o płynnej strukturze oraz słodkim i zrównoważonym smaku.
Tylko u podnóża podium znajdujemy Nutellę Ferreronajlepiej sprzedający się krem na świecie, charakteryzujący się kremową i zwartą konsystencją, ale zdaniem ekspertów Gambero Rosso z nadmierną słodyczą.
Ostatecznie ranking zamyka na piątym miejscu Tam Bezmleczny orzech laskowy od Rigoni di Asiagoceniony za gęstą i kremową konsystencję, krytykowany za nieprzyjemne nuty w posmaku.
Krótko mówiąc, o ile kiedyś Nutella była niekwestionowanym liderem tego rynku, to dziś sytuacja nieco się zmieniła. Tak naprawdę wśród kremów z orzechów laskowych widzimy, jak Nutella jest dopiero na czwartym miejscu, a nawet poza podium. Radzimy oczywiście wypróbować inne kremy i przekonać się, czy rzeczywiście przewyższają smakiem Nutellę Ferrero.