Kotlet schabowy z sosem grzybowym, przygotowany na patelni

Jeśli szukasz przepisów na steki, które zaimponują Twojej rodzinie na świątecznym lub noworocznym stole, wypróbuj przepis na kotlety schabowe z sosem grzybowym. To dość prosty i łatwy przepis, który można przygotować w stosunkowo krótkim czasie.

Kotlety przygotowuje się najpierw osobno, a następnie razem z sosem/Shutterstock

Kotlet schabowy to mięsień świni, który biegnie od dolnych nóg do tylnych nóg. Mięso z przodu stanowi kotlet z karku, środek to kotlet z kością i żeberkami, a tył to kotlet z polędwicy. Kotlet z kością jest lekko pokryty tłuszczem i ma soczysty i aromatyczny smak. Idealnie nadaje się do steków z grilla, patelni lub piekarnika. Wybierz ten rodzaj kotleta do niniejszego przepisu.

Stek z kotleta schabowego wychodzi bardzo delikatny, a sos grzybowy uszlachetni jego smak. Połączenie jest naprawdę pyszne, inspirowane wspaniałymi restauracjami świata.

Kolejnym przepisem na pyszny stek, który możesz przygotować ku uciesze całej rodziny, jest przepis. Poniżej podajemy listę składników oraz przepis krok po kroku na wykonanie kotleta schabowego z sosem grzybowym.

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj kotlet schabowy. Oczyść go ze ścięgien i naskórka ochronnego, aby nie skurczył się podczas przygotowania. Pokrój go w plastry o grubości 4 cm i posyp solą i pieprzem. Pozwól im odpocząć, a on przygotuje składniki na .

Jak przygotować kotlet schabowy z sosem grzybowym

Do garnka ustawionego na ogniu pieca wlać olej. Do oliwy dodać 1-2 gałązki tymianku, 1-2 gałązki rozmarynu i 2 ząbki oczyszczonego i lekko zmiażdżonego czosnku. Mieszaj te przyprawy z olejem przez minutę, a następnie je usuń. Na ich miejsce wrzucamy kawałki kotletów i smażymy je po 3-4 minuty z każdej strony.

Po ugotowaniu przełóż kotlety do naczynia z pokrywką i trzymaj je w cieple podczas przygotowywania sosu grzybowego.

Aby przygotować sos grzybowy, posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni na aromatycznym oleju. Cebulę smażymy na oleju przez 1-2 minuty, następnie dodajemy pokrojone w cieńsze plasterki grzyby. Wymieszaj je dobrze z cebulą i gotuj, aż sos powstały w wyniku odwodnienia odparuje.

Doprawiamy jeszcze trochę solą i pieprzem do smaku, następnie dodajemy białe wino. Grzyby gotujemy w winie, aż alkohol dobrze odparuje. Gdy grzyby będą już doskonale namoczone, włóż do nich blender i zmiksuj je na pastę.

Przełóż pastę grzybową przez sito, aby była kremowa i gładka. Na wierzch tej pasty dodaj skrobię zmieszaną z płynną śmietaną. Gotuj sos grzybowy przez 2-3 minuty. Dodać kotlety schabowe i smażyć razem z sosem przez 4-5 minut.

Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i zostaw pod pokrywką pyszny kotlet schabowy z sosem grzybowym na 10-15 minut, po czym możesz podawać.

A jeśli macie ochotę na inne ciekawe przepisy na pieczenie na święta, polecamy również wypróbować przepis na .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *