Kostki anyżowe zachwycają nie tylko na Święta Bożego Narodzenia
Anyż i inne przyprawy zdecydowanie nie są dodawane do żywności tylko ze względu na zapach. Przyprawy pomagają także w trawieniu, co przydaje się nie tylko podczas wakacji, ale także podczas grillowania czy podczas letnich uroczystości i urodzin. Wiele przypraw, a także anyż, zawierają substancje korzystne dla organizmu. Weź kilka kostek anyżu, pomogą Ci na niestrawność i inne problemy.
Źródło: YouTube
Kostki anyżu: pachnące świąteczne ciasteczka i ciasteczka herbaciane
Kostki anyżu nadają się na świąteczny stół, ale nie będziesz nimi pogardzać o żadnej innej porze roku. To doskonałe ciasto herbaciane, które ma jedną wielką zaletę. Gdy znudzi Ci się anyż, możesz go łatwo przygotować z cynamonem, imbirem lub przyprawami piernikowymi, kiedy tylko masz na to ochotę.
Przygotowanie kostek anyżowych polega na upieczeniu korpusu, następnie dodaniu orzechowego śniegu i na końcu upieczeniu. Choć po wyrobieniu ciasto będzie stygnąć w lodówce przez pół godziny, to jest to przepis bardzo szybki, a deser będzie na stole w ciągu godziny. Patrzeć!
A co powiecie na kostki anyżu?
Aktorzy zaprezentowali ten przepis w czeskim programie telewizyjnym Kluci v akci. Wypróbuj jak to działa w Twoim domu.
Z 200 g mąki zwykłej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru. Zagnieść ciasto z 3 żółtek, 120 g miękkiego masła i łyżki mielonego anyżu. Przełóż je do miski lub torebki i wstaw do lodówki na pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na równy placek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby nie podniosło się z formy i równomiernie się upiekło. Następnie pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać 140 g cukru pudru, 50 g startej czekolady kuchennej i 100 g startych orzechów według uznania. Odpowiednie są orzechy pekan, orzechy włoskie i laskowe.
Po krótkim pieczeniu korpusu dodajemy kolejną warstwę białek. Rozsmaruj go ładnie wokół krawędzi upieczonego spodu. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i dokończ pieczenie deseru. Zwykle zajmuje to około 15 minut lub do momentu, gdy śnieg stanie się złoty i nie będzie już lepki. Pozostaw deser do ostygnięcia, a następnie pokrój go w małą lub dużą kostkę według uznania.
Źródła: ceskatelevize.cz, vareni.cz