Kostki anyżowe według Kluka w akcji. Słodycze naszych babć w nowoczesnym wydaniu

Kostki anyżowe zachwycają nie tylko na Święta Bożego Narodzenia

Anyż i inne przyprawy zdecydowanie nie są dodawane do żywności tylko ze względu na zapach. Przyprawy pomagają także w trawieniu, co przydaje się nie tylko podczas wakacji, ale także podczas grillowania czy podczas letnich uroczystości i urodzin. Wiele przypraw, a także anyż, zawierają substancje korzystne dla organizmu. Weź kilka kostek anyżu, pomogą Ci na niestrawność i inne problemy.

Źródło: YouTube

Kostki anyżu: pachnące świąteczne ciasteczka i ciasteczka herbaciane

Kostki anyżu nadają się na świąteczny stół, ale nie będziesz nimi pogardzać o żadnej innej porze roku. To doskonałe ciasto herbaciane, które ma jedną wielką zaletę. Gdy znudzi Ci się anyż, możesz go łatwo przygotować z cynamonem, imbirem lub przyprawami piernikowymi, kiedy tylko masz na to ochotę.

Przygotowanie kostek anyżowych polega na upieczeniu korpusu, następnie dodaniu orzechowego śniegu i na końcu upieczeniu. Choć po wyrobieniu ciasto będzie stygnąć w lodówce przez pół godziny, to jest to przepis bardzo szybki, a deser będzie na stole w ciągu godziny. Patrzeć!

Pintereście

Przepraszamy, ale osadzona treść nie jest już dostępna.

A co powiecie na kostki anyżu?

Aktorzy zaprezentowali ten przepis w czeskim programie telewizyjnym Kluci v akci. Wypróbuj jak to działa w Twoim domu.

Z 200 g mąki zwykłej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru. Zagnieść ciasto z 3 żółtek, 120 g miękkiego masła i łyżki mielonego anyżu. Przełóż je do miski lub torebki i wstaw do lodówki na pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na równy placek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby nie podniosło się z formy i równomiernie się upiekło. Następnie pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać 140 g cukru pudru, 50 g startej czekolady kuchennej i 100 g startych orzechów według uznania. Odpowiednie są orzechy pekan, orzechy włoskie i laskowe.

Po krótkim pieczeniu korpusu dodajemy kolejną warstwę białek. Rozsmaruj go ładnie wokół krawędzi upieczonego spodu. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i dokończ pieczenie deseru. Zwykle zajmuje to około 15 minut lub do momentu, gdy śnieg stanie się złoty i nie będzie już lepki. Pozostaw deser do ostygnięcia, a następnie pokrój go w małą lub dużą kostkę według uznania.

Powiązane artykuły

Źródła: ceskatelevize.cz, vareni.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *