Korkociąg czy otwieracz do butelek? Jaka jest różnica między tymi dwoma narzędziami

Czy znasz różnicę między korkociągiem a otwieraczem do butelek? Są to dwa różne narzędzia, a mimo to często są mylone!

Miłośnicy trunków takich jak wino, piwo, koktajle z pewnością będą wiedzieć jaka jest różnica między korkociągiem a otwieraczem do butelek. Te dwa przybory znajdujące się w kuchennej szufladzie często można ze sobą pomylić. W rzeczywistości służą dwóm różnym celom, ale z biegiem lat stworzono modele łączące te dwa cele.

Właśnie z tego powodu wielu nazywa dziś otwieracz do butelek korkociągiem i odwrotnie. Ale teraz poniżej zobaczymy, jaka jest różnica w ich użyciu, a wtedy Ty też będziesz wiedział, jak poprawnie z niego korzystać, nawet jeśli najprawdopodobniej już do nich zadzwonisz i użyjesz ich we właściwy sposób. Aby dowiedzieć się więcej, wystarczy kontynuować czytanie poniżej w następnym akapicie: znajdziesz tam wszystkie szczegóły.

Różnica między korkociągami a otwieraczami do butelek: oto, co to jest

Jak już powiedzieliśmy, przyjrzyjmy się teraz szczegółowo, jaka jest różnica między korkociągami a otwieraczami do butelek. Otwieracz do butelek to narzędzie zwykle wykonane ze stali nierdzewnej, które pomaga usunąć metalowe kapsułki z hermetycznie zamkniętych butelek. Na przykład butelki po piwie lub szklana woda: podważając zakrętkę, można ją łatwo zdjąć w ciągu kilku sekund.

Korkociąg, zwany także korkociągiem, służy do usuwania korków z butelek wina. Składa się z długiej talii, która w zależności od modelu może mieć ramiona i nazywa się podwójną dźwignią lub prostą. Każdy z nich ma zatem swój własny cel, jednak na rynku dostępne są narzędzia, które spełniają oba cele i są tymi, które powszechnie można znaleźć w szufladzie różnych włoskich kuchni i nie tylko.

Tak naprawdę, zwłaszcza restauratorzy i kelnerzy, używają korkociągów, które mają również zintegrowany otwieracz do butelek, aby ułatwić pracę. W ten sposób można otworzyć nie tylko butelki po winie, ale także szklane butelki po wodzie i piwie. Niektórzy jednak nadal korzystają z klasycznych korkociągów, na przykład sommelierzy.

Obecnie istnieją różne modele i są one również elektroniczne lub wykonane z tworzywa sztucznego zamiast stali nierdzewnej. Modele zwykle używane w restauracjach zawierają również mały nóż, który pomaga również w usuwaniu papieru ochronnego, który zwykle znajduje się na butelkach wina. Czy wiesz, że te dwa przedmioty miały dwa różne cele?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *