Idealne do kawy lub jako baza do ciasta. Trudno wyobrazić sobie słodycze bez biszkoptu. Choć sam w sobie jest doskonały, stanowi także doskonałą bazę do innych deserów. Jak to przygotować? Jak zawsze ważne są proporcje i jeszcze jeden szczegół.
Aby biszkopt był idealnie miękki, cudownie wilgotny i odpowiednio puszysty, należy zadbać o użycie odpowiednich jakościowo składników. Nie tylko należy używać sprawdzonych i przetestowanych produktów, ale najważniejsza jest ich temperatura. Wyjmij jajka z lodówki kilka godzin wcześniej, gdy zaczniesz przygotowywać ciasto. Zapewnia to pierwszorzędny biszkopt.
Kompozycja:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru białego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki masła lub oleju do wysmarowania formy,
- bułka tarta do posypania formy,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Idealny biszkopt, który przygotujesz w pół godziny. Twoja rodzina będzie zachwycona
- Oddziel białka od żółtek. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić wszystko na gładką, sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z cukrem. Za pomocą miksera ubijaj mieszaninę, aż będzie gładka.
- Do masy jajecznej dodać cukier, przesiać obie mąki i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całą mieszaninę.
- Do ciasta dodać białka i ponownie wymieszać, najlepiej delikatnymi ruchami, aby masa była dobrze napowietrzona.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub olejem i dokładnie posyp bułką tartą. Alternatywnie zamiast bułki tartej można użyć mąki pełnoziarnistej.
Biszkopt pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie górna i dolna). Ciasto należy piec na środkowej półce, a po upieczeniu otworzyć drzwiczki, aby biszkopt stopniowo i powoli ostygł. Dopiero po 5-10 minutach można przenieść ciasto na blat i wyjąć ciasto z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Nigdy więcej bułki tartej. Teraz wypełnij tym składnikiem formę do biszkoptu. Zachwyca swoim zapachem
Postaw go na sylwestrowym stole, a zniknie przed północą. To zawsze się sprawdza