Kolagen: dla urody i zdrowia. Możesz go wziąć z jedzenia

Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w organizmie człowieka. Zawarty jest w mięśniach, kościach, ścięgnach, więzadłach, narządach, skórze i tkankach łącznych. Widać, że jego poziom w organizmie spada poprzez powstawanie zmarszczek. Twoje ścięgna i więzadła nie są już tak elastyczne, a mięśnie stają się słabe. Kolejnym sygnałem, że powinieneś skupić się na spożyciu kolagenu, są bóle stawów i problemy żołądkowo-jelitowe (ścieńczenie błony śluzowej przewodu pokarmowego).

Kolagen i jego produkcja

Produkcja kolagenu naturalnie maleje wraz z wiekiem. Ale czasami jego produkcja jest zmniejszona z powodu nieprawidłowo wybranej diety. Jeśli ciało nie ma niezbędnego materiału, po prostu nie może budować. Konieczne jest więc regularne dostarczanie mu produktów zawierających kolagen. A jakie to pokarmy?

Chleb pełnoziarnisty

Zdjęcie: Pixabay

Bulion kostny

Aby zapewnić odpowiednią ilość kolagenu, bardzo wskazane jest regularne przygotowywanie bulionu kostnego. Może to być kurczak, wołowina, a nawet ości rybne. Gotując je uzyskujemy płyn, który można od razu wypić lub wykorzystać jako bazę do innych potraw. Od teraz nie rzucaj kością! Aby jak najlepiej wykorzystać kości, należy je gotować przez ponad 24 godziny na bardzo małym ogniu. Jeśli nie masz na to czasu, możesz kupić gotowy bulion.

Pokarmy zawierające dużą ilość białka

Ta grupa produktów spożywczych jest kolejnym bardzo dobrym źródłem kolagenu. Obejmuje to wołowinę i drób, ryby, fasolę, jaja i produkty mleczne. Kiedy twoje ciało wytwarza kolagen, łączy w sobie aminokwasy – składniki odżywcze, które otrzymujesz z ich jedzenia.

Pokarmy bogate w witaminę C

Aby kolagen mógł się wytworzyć, trzeba także spożywać witaminę C. Choć istnieje wiele suplementów diety zawierających tę witaminę, należy skupiać się na pozyskiwaniu jej z pokarmów takich jak owoce cytrusowe, jagody (borówki, truskawki, maliny), czerwone i zielone. papryka, pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste (brokuły, kapusta).

Żywność zawierająca cynk i miedź

Ponownie, są to dwa elementy ważne dla tworzenia kolagenu. Występują w dużych ilościach w mięsie, skorupiakach, orzechach, produktach pełnoziarnistych i fasoli.

Źródła informacji:

https://health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/

https://www.eatingwell.com/article/7896640/best-foods-to-eat-for-a-collagen-boost/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *