Kochasz zioła? Przygotuj własne przyprawy prowansalskie – szybko zapomnisz o kupionych

W naszym regionie dużą popularnością cieszą się także przyprawy prowansalskie. Zajmuje miejsce w słowackich kuchniach nie tylko przy przygotowywaniu ryb czy dań, ale można go również umiejętnie podawać na przykład w sałatkach. Jak już sama nazwa wskazuje, zawiera typowe zioła z francuskiej Prowansji, do których zalicza się m.in. popularną bazylię, tymianek czy np. rozmaryn.

Smak Francji

Mieszanka ziół prowansalskich oferuje różnorodne zastosowania dla każdego kucharza. Można go dodawać do zup, sosów, sałatek, makaronów, ale także duszonych warzyw, mięs, ryb czy past do smarowania. Wspaniała gra smaków i aromatów to tylko przyjemny dodatek do dobroczynnego działania ziół. Jak w przypadku wszystkich przypraw, tutaj obowiązuje zasada najwyższej jakości. Jeśli chcesz mieć pewność co dodajesz do swoich potraw, wymieszaj swój własny smak Francji.

To absolutnie proste! Wystarczą Ci tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, estragon, koper włoski, szałwia, pietruszka i jadalna lawenda. Większość z wymienionych roślin ma działanie lecznicze i antybiotyczne, wspomaga trawienie i uspokaja układ nerwowy. Najlepsze jest to, że możesz je uprawiać we własnym ogrodzie, nawet w jakości organicznej.

Wszechstronne zastosowanie

Jak już wspomnieliśmy, mieszanka przyprawowo-ziołowa ma wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w naturalnej apteczce. Choć wyraziste zioła doskonale doprawiają potrawę i nadają jej wyjątkowego smaku. Wystarczy, że oszacujesz właściwe proporcje, w jakich mieszasz wyżej wymienione zioła. Możesz wtedy cieszyć się mieszanką przypraw w jakości organicznej i przy minimalnych kosztach.

Jak to zrobić?

Zakładając, że masz zioła posadzone lub kupione w doniczce, zacznij od ich dokładnego zerwania i wysuszenia. Wybieraj tylko zdrowe liście, które dobrze wyschną. Następnie pokrój je na mniejsze części (można je również zmielić w młynku do przypraw). Podstawą jest oszacowanie prawidłowego stosunku poszczególnych ziół. U nas sprawdziły się następujące ilości:

3 łyżki tymianku

3 łyżki rozmarynu

2 łyżki oregano

2 PL w zestawie

1 łyżka bazylii

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka estragonu

1 łyżeczka liści szałwii

1 łyżeczka kwiatów lawendy

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *