Klasyczny: Kurczak z ryżem

W chłodne dni najlepszym sposobem na rozgrzanie ciała i duszy jest ryż według babcinego przepisu.

Składniki na ryż z kurczakiem:

1,5 kg kurczaka

400 g ryżu

1 kawałek. marchew

1 kawałek. papryka

2 cebule

sól dla smaku

masło krowie – 40 g

pieprz czarny – 10 ziaren + mielony do smaku

40 ml oleju do smażenia

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Całego kurczaka pokroić na kawałki, oddzielając uda, białe mięso i skrzydełka. Zostaw tył w całości.

Dobrze umyj części i włóż je do garnka z wodą. Dodaj sól – 1 łyżeczka. na litr wody.

Doprowadzić do wrzenia, usuwając powstałą pianę. Drobno posiekaj jedną cebulę i włóż ją do garnka. Dodaj marchewkę i pieprz, a także ziarna pieprzu. Gotuj kurczaka do połowy.

Dopóki to się nie stanie, skup swoją uwagę na ryżu. Opłucz w kilku wodach, na koniec pozostaw na chwilę w głębokiej misce z odrobiną soli w środku.

Drobno posiekaj drugą cebulę. Smażymy chwilę na patelni i dodajemy ryż. Gotuj przez 3-4 minuty.

Przygotuj wygodną blachę, na której upieczesz kurczaka z ryżem. Najpierw połóż ryż, potem kurczaka (bez kręgosłupa wykorzystaj go do innego dania, np. rosołu).

Do tej samej miski, w której moczyłeś ryż, wlej trochę bulionu z kurczaka. Zrób to w sumie trzy razy. Wlać na patelnię.

Dodaj sól i piecz ryż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut lub do momentu ugotowania. Gdy soczysty kurczak z ryżem będzie gotowy, wyjmij blachę i przykryj ręcznikiem na 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *