Klasyczny francuski przepis na szerszeń

pochodzi z Francji i składa się z cienko pokrojonych ziemniaków w śmietanie i czosnku, z dodatkiem gałki muszkatołowej.

Niezbędne produkty do ogrzewania:

1 cebula

1 kilogram ziemniaków

1 cała gałka muszkatołowa do zetarcia

2 ząbki czosnku

300 ml kwaśnej śmietany

75 g parmezanu

2 świeże liście laurowe

½ pęczka świeżego rozmarynu, tymianku i szałwii (10g)

szczypta soli morskiej i pieprzu

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Aby przygotować składniki, obierz i przekrój cebulę na pół, a następnie umyj i pokrój w cienkie plasterki ziemniaki. Ziemniaki i cebulę ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia, doprawić szczyptą soli morskiej i pieprzu.

Następnie zetrzyj gałkę muszkatołową i zmiażdż nieobrane ząbki czosnku, a następnie polej je kremem kuchennym.

Teraz drobno zetrzyj parmezan. Dodać liść laurowy, zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Do miski wlać 300 ml wrzącej wody, szczelnie przykryć folią i pozostawić na ogniu na pięć minut. Zdejmij folię i drobno zetrzyj na wierzchu parmezan. Posmaruj pozostałe gałązki tymianku olejem, posyp po wierzchu i włóż do piekarnika na górną półkę, aby piec przez 30 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe i dobrze zamknięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *