pochodzi z Francji i składa się z cienko pokrojonych ziemniaków w śmietanie i czosnku, z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Niezbędne produkty do ogrzewania:
1 cebula
1 kilogram ziemniaków
1 cała gałka muszkatołowa do zetarcia
2 ząbki czosnku
300 ml kwaśnej śmietany
75 g parmezanu
2 świeże liście laurowe
½ pęczka świeżego rozmarynu, tymianku i szałwii (10g)
szczypta soli morskiej i pieprzu
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Aby przygotować składniki, obierz i przekrój cebulę na pół, a następnie umyj i pokrój w cienkie plasterki ziemniaki. Ziemniaki i cebulę ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia, doprawić szczyptą soli morskiej i pieprzu.
Następnie zetrzyj gałkę muszkatołową i zmiażdż nieobrane ząbki czosnku, a następnie polej je kremem kuchennym.
Teraz drobno zetrzyj parmezan. Dodać liść laurowy, zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Do miski wlać 300 ml wrzącej wody, szczelnie przykryć folią i pozostawić na ogniu na pięć minut. Zdejmij folię i drobno zetrzyj na wierzchu parmezan. Posmaruj pozostałe gałązki tymianku olejem, posyp po wierzchu i włóż do piekarnika na górną półkę, aby piec przez 30 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe i dobrze zamknięte.