Jakie są najczęstsze wątpliwości i błędy w kuchni: lepiej wyeliminować je raz na zawsze, aby już nigdy więcej nie popełnić błędu!
Często, kiedy tam jesteś w kuchni dopadają Cię nagłe wątpliwości i popełniasz błahe błędy co może zakłócić powodzenie potrawy, a także w najpoważniejszych przypadkach narazić nas na niebezpieczeństwo. Na przykład i Ty z pewnością przynajmniej raz w życiu zadawałeś sobie pytanie, kiedy jest właściwy czas na posolenie wody z makaronem.
To jednak tylko jedno z pytań, które często sobie zadajemy w kuchni, bo w rzeczywistości jest ich o wiele więcej.
Zobaczmy tutaj jakie są najczęstsze wątpliwości i błędy w kuchni. W ten sposób będziesz mógł się poprawić i zawsze przynosić na stół doskonałe dania.
Najczęstsze wątpliwości i błędy w kuchni: bądź bardzo ostrożny, bo będą kłopoty
Podczas gotowania większość ludzi odczuwa nagłe wątpliwości i pytania na które nie zawsze łatwo jest znaleźć odpowiedź. Nie dotyczy to tylko kucharzy-amatorów, ale także tych, którzy mają większe doświadczenie w kuchni.
Na przykład często zastanawiamy się, kiedy jest właściwy moment na posolenie wody z makaronu. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale tak naprawdę czynność tę należy wykonać, gdy tylko woda zacznie się gotować. W każdym razie, W kuchni zdarzają się też inne, równie częste błędy. Od razu dowiedzmy się, jakie są główne:
- umyj kurczaka przed gotowaniem: wielu uważa, że to dobry nawyk. W rzeczywistości sprzyja to rozprzestrzenianiu się zarazków i bakterii oraz zanieczyszczeniom krzyżowym w przypadku, gdy rozpryski wody dostaną się na naczynia, przybory kuchenne, zlew, blat roboczy i inną żywność;
- rozgotować lub niedogotować makaron: generalnie należy zawsze postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ponieważ zarówno surowy, jak i rozgotowany makaron może być trudny do strawienia, powodując różne problemy jelitowe;
- sałatkę umyć dzień wcześniej: wielu myje sałatkę z dużym wyprzedzeniem przed spożyciem. Ten pozornie nieszkodliwy gest sprzyja tworzeniu się pleśni. Lepiej więc umyć go tuż przed spożyciem;
- nieprawidłowe rozmrażanie żywności: Z reguły należy pozostawić mrożonki . Wielu jednak popełnia błąd, wyjmując je z zamrażarki i zostawiając bezpośrednio w temperaturze pokojowej. W rzeczywistości ten błąd może sprzyjać namnażaniu się zarazków i bakterii. Jeśli masz mało czasu, lepiej skorzystać z kuchenki mikrofalowej lub zanurzyć zamrożone produkty w misce z zimną wodą;
- używanie zbyt dużej ilości soli: można ich używać do przyprawiania potraw . Pomyślmy na przykład o przyprawach, aromatycznych ziołach czy sosie sojowym. W ten sposób unikniesz spożycia zbyt dużej ilości sodu i ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.
Zobaczysz, że jeśli będziesz zwracać uwagę na te szczegóły, będziesz gotować nie tylko lepiej, ale i zdrowiej!