Kiedy koreańskie kimchi spotyka się z bułgarską banicą, efekt jest „Wow” ZDJĘCIA

Jeśli nie znasz kuchni koreańskiej, powinieneś wiedzieć, że jest ona dość ostra. A jednym z głównych tradycyjnych dań obecnych na koreańskim stole jest kimchi. To marynata z fermentowanej kapusty pekińskiej lub rzepy z pastą chili i warzywami.

Dlatego mało kto by pomyślał, że koreańskie kimchi można połączyć z bułgarską banicą, chociaż w rodzimej kuchni mamy „zelnik”. Ale mimo to pomysł jarmużu zmieszanego z serem, jajkami i ciastem jest dość odważny.

Jednak wynik jest więcej niż niesamowity. Właśnie o tym przekonali się uczestnicy otwartej lekcji „Smaki Korei” zorganizowanej przez Ambasadę Republiki Korei w Bułgarii z okazji Dnia Kimchi (22 listopada).

Zdjęcie: Autor

Ambasador Republiki Korei J.E. Bae Jongin był gospodarzem wydarzenia, podczas którego każdy uczestnik miał okazję przygotować swoją porcję i doświadczyć tzw „kimjang”* niestandardowe.

Chef Lee, szef kuchni Ambasadora Republiki Korei, poprowadził mistrzowski kurs przygotowania kimchi, a następnie rozpieszczał podniebienia uczestników różnymi daniami przyrządzanymi z kimchi. Wśród nich znalazł się burger z kurczakiem, sajgonki, mandu i niespodzianka – pasztecik kimchi.

Po zrobieniu kimchi Koreańczycy potrzebują energii i jedzą żywność, aby ją dostarczyć. Jednym z nich jest boczek wieprzowy ze świeżym kimchi. Zdjęcie: Autor

Różne dania przyrządzane z kimchi, fot. Autor

Szef kuchni Li podczas pokazu robienia kimchi, fot. Autor

Kimjang* – tradycja przygotowywania i dzielenia się kimchi od 2013 roku jest częścią niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Organizacja twierdzi, że w związku z tym „potwierdza koreańską tożsamość i stanowi doskonałą okazję do wzmocnienia rodzin”.

„Kiedy na zewnątrz robi się zimno i czujesz lodowaty powiew na twarzy, Koreańczycy wiedzą, że czas zrobić kimchi”. Są dwa powody, które czynią kimjang tak wyjątkowym. Po pierwsze, przygotowuje się sprzęt zimowy na zimne miesiące, a po drugie, cała rodzina i społeczność jednoczą się i jednoczą” – wyjaśnia szef Lee.

Zatem 22 listopada postępuj tak, jak robią Koreańczycy – zbierz przyjaciół i krewnych, zjedz kapustę pekińską, pastę chili i warzywa, wybierz jeden z wielu przepisów na kimchi i poznaj tradycję Kimjang.

Tsanka DONKOVA, BLITZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *