Kiedy kisić kapustę, aby była gotowa na Boże Narodzenie

Mamy sezon na kiszoną kapustę. Jest to niezmienna część bułgarskiej zimy. Jej spożycie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Jest bogaty w witaminy i minerały, a zawarte w nim bakterie probiotyczne wzmacniają układ odpornościowy.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może również poprawić trawienie i mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go spożywać w formie sałatki lub różnych dań.

Nie ma nic smaczniejszego niż domowa kapusta kiszonadlatego w wielu bułgarskich domach przygotowywane i napełniane są kanistry. Bardzo ważne jest, kiedy go włożymy, aby był gotowy na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli jest za zimno, nie będzie fermentować, a jeśli jest za ciepło, również nie.

Eksperci doradzająże najlepiej kapustę włożyć do puszek początek listopadaale nie później niż 20 listopada, aby zdążyć przed Świętami Bożego Narodzenia.

Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie kapusty, to po ułożeniu kapusty w puszce i zalaniu ją solanką należy je zacisnąć tak, aby nie wypłynęły i regularnie przepuszczać, aż będą gotowe. Niektórzy dodają jabłko, pigwę, czerwoną kapustę – podaje „Darik”.

Nie każda kapusta nadaje się do puszki. Pasują późne odmiany, wybierając twardą, jędrną kapustę. Dobrze, żeby ich wielkość była zgodna z otwarciem puszki, żeby nie trzeba było ich przycinać. Na pojemnik o pojemności 80 l potrzeba około 35 kg kapusty. Jeśli chodzi o proporcje soli i wody, każdy ustala według własnego gustu. Specjaliści zalecają przestrzeganie następującej proporcji: 40 g grubej soli morskiej na 1 kg kapusty.

Kiedy będzie gotowy, ważne jest, aby dodać kilka korzeni chrzan lub benzoesan sodu, aby przerwać proces fermentacji i ciesz się nim aż do wiosny.

Jeśli nie jesteś zatrudniony do samodzielnego przygotowania, ale kupujesz, lekarze radzą ci go przepłukać zakupiono kiszoną kapustę przed użyciem. Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar soli i octu, które zwykle dodaje się obficie do produktu, aby przedłużyć jego trwałość.

Kapusta kiszona Kupesh może również zawierać różne sztuczne wzmacniacze smaku i konserwanty – mycie pomoże zmniejszyć ich ilość i poprawić jej smak.

Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *