Klasyczny rosół stanie się przeszłością, gdy spróbujesz wersji tureckiej. To must have na mroźne i śnieżne dni. Talerz tej zupy rozgrzeje Cię lepiej niż kubek gorącej kawy, a poza tym zyskasz mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Mało kto spodziewał się takiej zimy, jaką mamy obecnie za oknami. Po dniu spędzonym na świeżym powietrzu nietrudno o ochotę na ciepłą kolację. Rosół z indyka jest idealnym rozwiązaniem. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i napełni brzuchy całej rodziny. To także idealna zupa na wypadek grypy lub przeziębienia. Działa lepiej niż wiele herbat imbirowych.
Kompozycja:
- 0,5 l wody,
- 4 udka z kurczaka,
- 2 białe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 1 zielona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- ulubiony makaron
- szczypta chili,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Rosół turecki
- Włóż udka z kurczaka do garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i zalej wodą. Doprowadź bulion do wrzenia.
- Obierz i pokrój w kostkę jedną marchewkę, a jedną cebulę pokrój na cztery części. Obydwa warzywa dodać do bulionu i gotować pod przykryciem.
- Obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj pozostałą marchewkę i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a paprykę pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Smaż marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek.
- Po około 30 minutach bulion przelać przez sito i podzielić na pół.
- Podsmażone warzywa zalewamy połową bulionu (ok. 200 ml), następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
- Do gęstej masy wlać pozostały bulion i gotować przez kwadrans.
- Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Bulion turecki doprawić solą, pieprzem i papryczką chili.
- W osobnym garnku ugotuj makaron.
Gdy zupa będzie gotowa, podajemy ją z makaronem. Można również udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem (użyj mrożonych ziół). Z dodatkiem kromki chleba zupa będzie niezwykle sycąca, ciepły i jednocześnie lekkostrawny. Zapamiętaj ten przepis i wykorzystaj go podczas zimowych dni. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Czy piana nie zastygła po 2 godzinach? Sekret tkwi w mięsie. To pójdzie szybciej
Jeżeli za szybko domieszasz, bulion możesz od razu wyrzucić do kosza. Zupa straci cały swój smak