Każdy będzie chciał więcej, jeśli wypróbuje ten stary przepis ze sklepu rybnego

6 grudnia Cerkiew prawosławna czci pamięć św. Mikołaja Cudotwórcy. Święto to nazywane jest przez ludność Nikulden.

Św. Mikołaj jest jednym z najbardziej czczonych świętych chrześcijańskich. Jest patronem marynarzy i rybaków, specjalistów morskich (kapitanów, inżynierów, dokerów, żeglarzy itp.), banków i bankierów.

Przez całe życie św. Mikołaj pomaga cierpiącym, chroni niewinnych, słabych wzmacnia słowem prawdy i wiary. Kult św. Mikołaj – jako patron żeglarzy i rybaków, wcześnie przedostał się na ziemie bułgarskie.

W powszechnym mniemaniu święty pływa na złotym statku, który zawsze dociera tam, gdzie jest potrzebny. Bóg przekazał mu moc uciszenia burz i żywiołów morskich oraz ratowania biednych w niedoli.

Na świątecznym stole koniecznie trzeba podać wyjątkowe danie – danie rybne, przyrządzane ze świeżych ryb, najczęściej karpia, jako ofiarę za doświadczone nieszczęścia, uniknięcie kłopotów lub po prostu za zdrowie i dobre samopoczucie domu.

Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, jak przygotować w tym roku karpia, mamy dla Ciebie dwie pyszne propozycje, które zabłysną na świątecznym stole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *