Chaczapuri to gruzińskie narodowe danie z ciasta, przypominające serową pitę. Jest przygotowany jako zamknięty lub półotwarty. Zawiera dużą ilość sera, a jego waga jest około dwukrotnie większa od mąki.
W różnych częściach Gruzji chaczapuri jest przygotowywane inaczej, w niektórych miejscach różni się także jego wyglądem.
Ich kształt jest różnorodny – okrągły, trójkątny, owalny lub w kształcie łódki. Nadzienie może być również inne – ser, mięso, ziemniaki, fasola.
Jeśli masz ochotę zjeść coś innego, ale nie chcesz tracić czasu na klasyczne gruzińskie chaczapuri, gotvq.eu oferuje przygotowanie czegoś równie pysznego, czyli haydushka parlenka. Zajmuje to 15 minut i jest jak obiad.
Niezbędne produkty
300 mililitrów kefiru
2 jajka,
300 gramów sera
450 gramów mąki
trzy łyżki oleju
po jednej łyżeczce cukru i soli
10 gramów proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
W głębokiej misce wymieszaj kefir, jedno jajko, cukier i sól, następnie wlej olej. Ponownie wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto i przykryć folią spożywczą.
Do nadzienia zetrzyj ser i wymieszaj z drugim jajkiem.
Ciasto i nadzienie podzielić na cztery równe części. Z każdego kawałka ciasta uformuj mały bochenek.
Połóż nadzienie na środku i zlep brzegi. Smażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Cieszyć się!
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!