Jeśli lubisz ten gorący napój, raduj się. Kawa może zapewnić szereg pozytywnych skutków zdrowotnych. Ma jednak jeden warunek: trzeba go spożywać w rozsądnych ilościach. Ale może to też zależeć od tego, czy pijesz słodzone mlekiem czy czarnym. Jeśli będziesz pić ją w ilości jednej filiżanki dziennie, możesz razem z kawą zafundować sobie cukier lub miód. Kilka filiżanek słodkiej kawy dziennie może już oznaczać nadmierne spożycie kalorii, co prowadzi do otyłości.
Kawa nie jest jak kawa
Jeśli mówimy o zdrowotnych właściwościach kawy, warto dodać, że zależy to nie tylko od tego, ile kawy wypijasz, ale także od tego, na jaki rodzaj kawy sobie pozwalasz. Nie trzeba dodawać, że świeżo zmielone ziarna kawy są mielone wysokiej jakości młynek do kawy będzie miała wyraźniejszy smak niż kawa przygotowana z proszku instant. Ale zależy to również od sposobu przechowywania ziaren kawy. Przechowuj kawę w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku. Jeżeli zamierzasz przechowywać go w szafce, możesz wykorzystać także przezroczysty pojemnik. Kawa przechowywana poza szafką nie powinna być narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. A najlepiej w lekkoszczelnym pojemniku.
Zdjęcie: Pixabay
Kofeina i inne składniki odżywcze w kawie
Kiedy myślisz o kawie, prawie każdy od razu myśli o kofeinie. Tak, to substancja uzależniająca zawarta w kawie. Jeśli jednak pozwolimy sobie na to w rozsądnej ilości, możemy z tego skorzystać. Kofeina np. wspomaga pamięć i nastrój, oczywiście jest też źródłem energii – ma działanie pobudzające. Mówi się nawet, że jest w stanie zwiększyć wydajność i wytrzymałość podczas ćwiczeń. Oprócz kofeiny kawa jest źródłem całej gamy związków roślinnych, które nie zostały jeszcze w pełni zbadane. Zawiera m.in. witaminę B, potas, magnez.
Kawa i przeciwutleniacze
Mówi się również, że kawa zawiera przeciwutleniacze. Czy to prawda. Związki te chronią komórki przed uszkodzeniem i są jednym z głównych powodów, dla których kawa jest tak korzystna. Dzięki antyoksydantom wzmacniany jest system obronny organizmu człowieka, który chroniony jest przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Prowadzi to do tego, że przyjmowanie antyoksydantów działa profilaktycznie tak poważnych chorób jak cukrzyca typu 2 czy nawet nowotwory
Kawa na choroby
Konkretnie, pijąc kawę w rozsądnych ilościach, możemy uniknąć następujących chorób:
- Cukrzyca typu 2 – mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na tę chorobę utrzyma się nawet przy spożywaniu bezkofeinowych odmian kawy.
- Choroby neurologiczne – jedna filiżanka dziennie może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób Alzheimera i Parkinsona.
- Choroby wątroby – regularne spożywanie kawy pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby, co może chronić przed marskością lub stłuszczeniem wątroby.
- Rak – u osób regularnie pijących kawę ryzyko wystąpienia raka wątroby i jelita grubego jest mniejsze.
- Depresja – kawa może również zmniejszyć lęk i depresję oraz poprawić nastrój.
Źródła informacji:
https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-coffee/
Zdjęcie: Pixabay