Co jest lepsze: używanie saszetek czy kapsułek z kawą? Oto, jak dokonać wyboru w oparciu o cechy tych dwóch typów.
Kawa to najpopularniejszy napój we Włoszech. Kultowa do picia w barze, obowiązkowa także w domu. Kawa przygotowana za pomocą ekspresu zastąpiła starą mokę, nawet jeśli wiele nostalgicznych osób nadal jej używa. Aby bardzo szybko przygotować dobre espresso z ekspresem wystarczy włożyć kapsułkę lub saszetkę.
Ale który wybrać spośród tych dwóch opcji? Jakie są właściwie różnice między tymi dwoma typami i jak zrozumieć, który typ najlepiej kupić? Często panuje na ten temat wiele nieporozumień, a kapsułki i strąki są często identyfikowane lub uważane za to samo. W rzeczywistości istnieją różnice, które zaczynają się od nazwy, ale nie ograniczają się do tego.
Aby zorientować się w wyborze i zrozumieć, który typ jest lepszy dla Twoich potrzeb i gustów, musisz dokładnie znać cechy obu. Specyfika obu i czynniki wpływające na preferencje są zilustrowane poniżej.
Kapsułki czy kapsułki: jak wybrać kawę do ekspresu według swoich potrzeb
Elementy, które należy wziąć pod uwagę, aby dokonać wyboru pomiędzy saszetkami lub kapsułkami z kawą, które można włożyć do ekspresu, to: różnorodność dostępnych produktów pod względem smaków, wygoda i czystość urządzenia, konserwacja i prostota użytkowania .
The kapsułki zdecydowanie oferują szerszą gamę opcji smakowych w porównaniu do strąków. Mieszanek do wyboru jest znacznie więcej i można je spotkać zarówno w wersjach jednodawkowych, jak i przeznaczonych na wiele porcji kawy. Stosowanie jest bardzo proste: wystarczy włożyć kapsułkę do urządzenia i uruchomić. Kapsułka zostanie wówczas wyrzucona i aby ją wyczyścić wystarczy opróżnić odpowiednią szufladę, w której zdeponowano kapsułki.
Zazwyczaj kapsułki są hermetycznie zamknięte i aby je zachować, zachowując jednocześnie ich aromat i świeżość, nie trzeba robić nic specjalnego. Niektóre znajdują się w specjalnych saszetkach, które należy otworzyć w momencie użycia, inne należy przechowywać razem w pudełku. Jeśli chodzi o gofry, znane również jako „naramienniki„, są to małe dyski wykonane z papieru lub materiału filtrującego, wewnątrz którego znajduje się kawa.
Stosowane są w odpowiednim ekspresie do kawy, a ich użycie jest również bardzo proste. Wystarczy umieścić kapsułkę w ekspresie, zamknąć pokrywę i rozpocząć nalewanie kawy. Jednak w porównaniu do kapsułek dostępność wyboru dla gama smaków jest znacznie bardziej ograniczona. Ponadto należy je przechowywać ostrożnie, aby się nie zabrudziły.
Zaletą może być jednak biodegradowalność saszetek, które są rozwiązaniem znacznie bardziej przyjaznym dla środowiska niż saszetki często wykonane z tworzywa sztucznego lub aluminium. Wybór pomiędzy tymi dwoma typami jest zatem ściśle osobisty, mają wiele wspólnych elementów i tylko kilka różnic.