Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, koniecznie musisz poznać trik, który sprawi, że będzie ona naprawdę wyjątkowa.
Masz ochotę na lepszą kawę niż ta w barze? Nie jest to absolutnie niemożliwe. Wystarczy dodać określony składnik, a Twoja kawa będzie absolutnie wyjątkowa.
Dla nas, Włochów, kawa jest drugą religią. Pijemy go dużo, może nawet za dużo. W przeciwieństwie do innych narodów, dla nas kawa to nie tylko środek wzmacniający, coś, czego potrzebujemy, aby nie zasnąć i być aktywnymi w ciągu dnia: dla nas kawa to przede wszystkim przyjemność. Tak naprawdę pierwszą rzeczą, którą robimy rano, zanim jeszcze przeczytamy gazetę lub e-maile, jest popijanie parującej kawy.
Są tacy, którzy wolą tę zrobioną ze strąków i tacy, którzy są bardzo wierni mokce. Niezależnie od Twoich upodobań, istnieje mały sekret, dzięki któremu Twoja kawa będzie naprawdę wyjątkowa: lepsza nawet od tej, którą pijesz w barze. Wystarczy dodać nieoczekiwany składnik, a Twoja kawa stanie się niezwykła i dziesięciokrotnie lepsza.
Oto, jak zrobić niesamowitą kawę
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i chcesz przygotować w domu kawę jeszcze lepszą niż ta z baru, istnieje sekret, który koniecznie musisz poznać. Wystarczy dodać składnik, aby było znacznie lepiej i intensywniej. Zobaczmy, o co chodzi.
Kawa we Włoszech to bardzo poważny problem i często wywołuje dyskusje pomiędzy tymi, którzy wolą gorzką wersję, a tymi, którzy dodają cukru, a może nawet trochę mleka; pomiędzy tymi, którzy piją tylko kawę zaparzoną w ekspresie, tymi, którzy piją w saszetkach i tymi, którzy nie piją kawy niesporządzonej z mokki. Krótko mówiąc, każdy ma swoje pomysły i gusta.
Chociaż my, Włosi, uważamy się za największych ekspertów w dziedzinie kawy, Amerykanie odkryli trik, dzięki któremu napój ten będzie intensywniejszy i lepszy. Z tego, co wyszło z badań przeprowadzonych przez grupę naukowców zUniwersytet Organowyw Stanach Zjednoczonych wystarczy dodać niewielki składnik, aby znacząco poprawić jakość naszej kawy. Nie: bez czekolady, cynamonu i dziwnych przypraw.
Aby kawa była smaczniejsza i bardziej intensywna wystarczy dodać do ziaren niewielką ilość wody przed ich zmieleniem. Dzięki temu nasze espresso będzie bardziej intensywne i pełne. Wyjaśnienie jest bardzo proste: do ziaren kawy przed zmieleniem dodaj odrobinę wody, zmniejsza ilość energii elektrostatycznej podczas procesu mielenia, co poprawiłoby smak naszej kawy. Co więcej – wyjaśniają amerykańscy badacze – dodanie odrobiny wody sprawi, że ziarna w pełni uwolnią cały swój aromat i dzięki temu w efekcie otrzymamy znacznie lepszą filiżankę kawy.