Karkówka to smaczne mięso, które wymaga odpowiedniego przygotowania, aby było smaczne i soczyste. Dla niektórych jego przygotowanie to trudna sztuka, której niełatwo opanować. Dzięki temu przepisowi mięso będzie za każdym razem pyszne i każdemu będzie smakować.
W wielu gospodarstwach domowych mięso jest niezbędnym elementem obiadu. Razem z ziemniakami i sałatką musi pojawić się w wyjątkowym i smacznym preparacie. Dziś chcemy Wam pokazać jak zrobić karkówkę, która rozpływa się w ustach. Dodatki sprawiają, że jest naprawdę smaczne i nadają mu smaku.
Jeśli chcemy, aby karkówka była delikatna, a jednocześnie miała charakter i odpowiedni smak, warto zastosować się do tego przepisu. Oprócz podstawowych przypraw zapieka się go z ziemniakami, marchewką i na koniec dodaje się ser. Nadaje mu kremową konsystencję i aksamitny smak.
Przepis na karkówkę z warzywami i serem
Składniki:
- 700 g siekanej karkówki wieprzowej,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g naturalnego serka topionego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Nasmaruj formę do pieczenia tłuszczem. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
- Delikatnie rozdrobnij tłuczkiem plastry karkówki. Do miski wlać oliwę, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Mieszamy, a następnie nacieramy nim mięso.
- Gotową karkówkę ułóż na warzywach w piekarniku. Przykryj miskę pokrywką lub folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 65 minut.
- Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a warzywa ugotowane. Zdejmij pokrywkę i posyp mięso podzielonym na mniejsze kawałki serem. Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Po tym czasie mięso jest gotowe do podania. Podawać z warzywami i posypać posiekaną natką pietruszki.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Najlepszy przepis na duszoną karkówkę wieprzową. Wyjdzie miękkie i soczyste
Sos barbecue – zobacz jak zrobić idealny, domowy sos barbecue. Goście będą zachwyceni