Już nigdy nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli: Zapomnij o okularach, pomoże coś zupełnie innego

Dla wielu z nas krojenie cebuli to trudne zadanie, które często wiąże się z nieprzyjemnym łzawieniem i pieczeniem oczu, a czasem nawet świszczącym oddechem i kaszlem. Z cebuli zaczyna wypływać sok, z którego stopniowo uwalniają się drażniące substancje. W połączeniu z wilgotnością otaczającego powietrza zmienia się zatem w oku na propanol, kwas siarkowy i siarkowodór, które podrażniają kanaliki łzowe wzmożoną aktywnością. Istnieje jednak kilka sprawdzonych trików, które pozwolą uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji.

Źródło: YouTube

Szybko posiekaj cebulę

Jednym ze sposobów uniknięcia łez jest nauczenie się szybkiego, ale bezpiecznego krojenia cebuli. Dzięki temu nie będziesz musiał wpatrywać się w cebulę, a Twoje oczy będą lepiej chronione. Konieczne jest jednak posiadanie odpowiednich umiejętności.

Użyj ostrego noża

Wystarczająco naostrzony nóż zmniejszy także działanie substancji drażniących podczas krojenia cebuli. Im mniejszy obszar, w którym naruszona jest jego struktura, tym mniej substancji wycieknie. Dzięki temu ryzyko rozdarcia zostanie zminimalizowane.

Zapal świeczkę przy cebuli

Zapalona świeca w pobliżu cebuli jest również doskonałym narzędziem. Powietrze służy jako paliwo dla świecy, a płomień pochłania niepożądane substancje i opary.

Umieść cebulę w zamrażarce

Zanim zaczniesz kroić cebulę, włóż ją do zamrażarki, aby ostygła na kilka minut. Podczas cięcia substancje drażniące będą uwalniane wolniej.

Zimna woda też pomoże

Zimna woda działa w podobny sposób. Obraną cebulę włóż na chwilę pod prąd, a następnie szybko posiekaj. Zimna woda pomaga zmniejszyć ilość gazów wydzielających się podczas krojenia i podrażniających oczy.

Podgrzej cebulę w kuchence mikrofalowej

Będziesz chroniony przed niepotrzebnymi rozdarciami podczas krojenia cebuli, jeśli podgrzejesz ją w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund.

Ocet i cytryna

Innym skutecznym trikiem jest użycie octu lub cytryny. Wystarczy pocierać ręce przed krojeniem cebuli. Zawarty kwas neutralizuje gazy wydzielające się z cebuli, dzięki czemu zapobiega podrażnieniom błon śluzowych oczu.

Powiązane artykuły

www.imnam.cz, www.rexter.cz, www.adbz.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *