Jesz i ryczysz: Mistrz zdradził sekret pysznego domowego sujuku

Jak zrobić domowy sujuk z odpowiednimi przyprawami, aby mieć pewność efektu?

Supermarkety i sklepy mięsne wypełnione są wszelkiego rodzaju kiełbasami, których ceny są dość zawyżone, a jednocześnie kiepskiej jakości. W kolejnych wierszach znajdziecie naprawdę dobry i udany przepis na nie byle jaką kiełbasę, czyli domowy sujuk, z doskonałymi przyprawami.

Wraz z nadejściem zimy i zbliżaniem się świąt Bożego Narodzenia, czas staje się coraz bardziej odpowiedni na przygotowanie tego przysmaku, meze lubianego i szanowanego przez wszystkich Bułgarów (i nie tylko) – pisze

Jednak nie każdy przepis się udaje. Ten zaspokoi wszystkie zmysły nawet najbardziej wymagającego krytyka domowego sujuku. Przepis pochodzi od lokalnego mistrza wędliny, który sprawdził się w przygotowaniu mięs – solonych i sezonowanych, faszerowanych i suszonych.

Przepis na domowy sujuk z przyprawami

Jesteśmy pewni, że tym przepisem zaimponujesz każdemu, kto spróbuje domowego, pikantnego sujuka – przepisu udostępnionego przez doświadczonego rzeźnika!

Niezbędne produkty dla Sujuka

5 kg. łopatka wieprzowa;

21 g soli;

5 gr. cząber;

2 gr. pieprz;

2 gr. kminek;

1 gr. cukier;

Osłonki naturalne do napełniania.

*przyprawy podane są na kilogram mięsa!

Jak zrobić domowy sujuk z przyprawami

Kroimy wieprzowinę w dużą kostkę i umieszczamy ją na dużym durszlaku w chłodnym pomieszczeniu, aby odciekła na 24 godziny. Następnie zmiel mięso i dodaj wymienione powyżej przyprawy, dobrze wymieszaj. Aromatyzowane mięso przechowujemy w lodówce, ponownie przez 24 godziny, okresowo mieszając, aby równomiernie nadać smak.

Wypełnij jelita o długości 25 cm, dobrze zawiązując końce bawełnianym sznurkiem (trzeba zrobić „uszy”), aby można było je później zawiesić. Gotowe sujuki wieszasz na drążku i pozostawiasz w cieple (temperatura pokojowa), aż staną się „czerwone” lub na około 12 do 15 godzin.

Przenosisz suzuki do odpowiedniego pomieszczenia o temperaturze około 12 stopni i wilgotności 75%. Sujuk suszy się do momentu zmniejszenia masy o 45%. Zwijane są codziennie lub co drugi dzień. Domowy sujuk można wysuszyć w specjalnie przystosowanej suszarce do kiełbas (patrz zdjęcie powyżej i poniżej), a efektem jest wyjątkowa przystawka w krótkim czasie, według sprawdzonej metody osoby, która przekazała nam przepis i zdjęcia.

Oczywiście, jeśli nie masz takiego urządzenia do suszenia, będzie to dla Ciebie trudniejsze, ale w żadnym wypadku nie niemożliwe. Wystarczy wyprowadzić suzuki na zewnątrz, gdy jest zimno, aby wyschły, unikać mgły i regularnie je odkładać wieczorem. Jeśli jest ciepło, zaleca się przechowywanie ich w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Tylko czas pokaże, kiedy domowy sujuk będzie gotowy do spożycia.

Mamy nadzieję, że zadziałało, jeśli zrobiłeś już domowy sudjuk według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoimi doświadczeniami w komentarzach poniżej na stronie.

Cieszyć się!

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *