Czy na diecie można jeść pizzę? To pytanie w pełnym tego słowa znaczeniu dręczy wszystkich Włochów: rzeczywiście istnieje na to sposób i chcemy go Państwu ujawnić!
Na litość boską, mamy już dość włoskich symboli rozsianych po całym świecie: lodów, sycylijskiej granity, świeżego makaronu i bolońskiej szmaty, ale jedynym produktem, który najlepiej w pełni opisze nasze bycie wyśmienitą częścią Bel Paese, jest niewątpliwie pizza. Niektórzy chcieli nawet twierdzić, że urodziła się w Nowym Jorku, co stanowi poważne potwierdzenie tego, jak mało wiemy, jak dokładnie studiować historię. Matka pizzy w pełnym tego słowa znaczeniu powstała już w starożytnym Rzymie, kiedy z mąki, wody i oleju wyrabiano proste ciasto, które rozwałkowywano i pieczono na gorących kamieniach.
Do tej pory z pewnością styl neapolitański podbił serca milionów obcokrajowców zarówno we Włoszech, jak i za granicą, wystarczy pomyśleć o wszystkich pizzeriach otwartych w Nowym Jorku, Londynie, Manhattanie i Paryżu przez tych, którzy w przeszłości postanowili zbić fortunę gdzie indziej , zabierając ze sobą ogromne zaplecze kulinarne i kulturowe swojej rodziny. Idealnym określeniem pizzy jest oczywiście Margherita, z ściśle przygotowanym sosem pomidorowym, mozzarellą fiordilatte lub bawolą i liśćmi świeżej bazylii.żyje’.
Są tacy, którzy żyją dla pizzyto ustalony termin na sobotę lub piątek, aby najlepiej rozpocząć weekend. Jednak wśród tych, którzy nawet definiują je jako światło, tych, którzy je demonizują, Zawsze pojawia się pytanie: czy na diecie można też jeść? Na przestrzeni lat swoje opinie wyrażali różni dietetycy i dietetycy, nie będziemy wdawać się w zasadność tego, kto ma rację, a kto nie, ale nadal odpowiemy na fatalne pytanie.
Jedzenie pizzy na diecie – tak czy nie? Jest sposób i to nie amatorzy go proponują
Zgadza się, Eksperci serwisu udzielili lepszej odpowiedzi na pytanie Kuchnia włoskainternetowy magazyn kulinarny, który od zawsze był poświęcony dobremu jedzeniu, dobremu trunkowi, przepisom wszelkiego rodzaju i ciekawostkom tematycznym. Odpowiadając na pytanie, czy na diecie można jeść pizzę, nie możemy wdawać się w szczegóły, ponieważ nie mamy w redakcji ekspertów w tej branży, jednak przytaczając przydatne informacje z powyższego serwisu, widać, ile jest fałszywych nadal istnieją przekonania dotyczące głównego dania kuchni włoskiej.
Na początek wyjaśnijmy: Ile kalorii ma pizza? Odpowiedź brzmi: to zależy: logiczne jest, że Margherita ma znacznie mniej niż czteroserowa lub czterosezonowa, dlatego też bierze się pod uwagę przyprawy używane do przygotowania różnych smaków, które istnieją i są dzisiaj znane. Jeśli weźmiemy za punkt odniesienia to drugie, to pierwsze, z dodatkiem gorgonzoli, emmentalera, parmezanu i mozzarelli, śmiało można uznać za bombę kaloryczną. Magazyn jednak to stwierdza klasyczna Marinara zawiera około 600, jeśli dodamy mozzarellę, osiągniemy 800.
Dlatego jeśli jesteś na diecie i przestrzegasz diety niskokalorycznej, spożywanie jej raz w tygodniu w ramach darmowego posiłku przygotowanego w jakiejkolwiek profesjonalnej diecie nie jest wcale złym pomysłem, a co dopiero niezdrowym. Istnieje również sztuczka zgłoszona przez Kuchnia włoska zgodnie z którą kilkukrotne przyłożenie chłonnej ściereczki do pizzy pozwala pozbyć się około 14% tłuszczu (Badanie przeprowadzone przez Georgia-Pacific Health Smart Institute w Atalanta).
Jak zatem widać, nie tyle ważne jest to, ile jemy, ile jak, dlaczego i jak to robimy. Przestrzeganie diety przez cały tydzień i zafundowanie sobie pizzy w sobotę z pewnością nie sprawi, że zaprzepaścimy cały nasz wysiłekw istocie będziemy do tego bardziej skłonni psychiczniepoświęcenie’, co jednak nie oznacza, że tak jest. Jeśli następnie chcemy sporządzić coś w rodzaju ranking najlżejszych pizz być preferowanym, stwierdzamy na pierwszym miejscu Margherita, na drugim miejscu Marinara, a na trzecim Vegetariana(jak podano na stronie internetowej magazynu). Więc bez paniki: ciesz się jedną pizzą tygodniowo i mniej martw się o linię, która się nie zepsuje!