Zerknij na tę listę, jeśli znajdziesz tam swoje ulubione potrawy, to masz kłopoty, ich los – mówią eksperci – jest przesądzony.
Istnieje kilka bardzo różnych potraw, które jednak wydają się mieć wspólny los. I to jest mogą zniknąć w najbliższej przyszłości. I nie mówimy tu o stuleciach, ale o kilku latach. To nie pierwszy raz, kiedy eksperci podnoszą alarm. Konsumenci mogą poważnie ryzykować konieczność zmiany nawyków żywieniowych.
Również dlatego, że w przypadku hipotezy, że ta żywność jedynie spadła, ale nie zniknęła, jej cena wzrosłaby tak bardzo, że można by ją porównać z ceną towaru luksusowego.
Produkty, które mogą zniknąć za kilka lat
Może jeszcze o tym nie myślałeś, ale zmiany klimatyczne, oprócz tworzenia… coraz bardziej niszczycielskie zdarzenia meteorologiczne, wpływają również na produkcję rolną. Uprawa owoców i warzyw w niesprzyjających warunkach klimatycznych nie jest możliwa. W rezultacie rolnicy na całym świecie będą musieli pożegnać się z niektórymi uprawami, ponieważ nie będą już w stanie generować zadowalających zbiorów.
W rzeczywistości wraz ze wzrostem średnich temperatur cierpią całe terytoria warunki suszylub wręcz przeciwnie, z zalanymi równinami, na których jest uprawiana zalanie rzek i dróg wodnych, jak to miało miejsce niedawno w Emilii-Romanii, rezultat jest zawsze taki sam. Zbiory utracone po miesiącach ciężkiej pracy.
To już nie jest tajemnica. Globalne ocieplenie zagraża wielu produktom spożywczym. Sezonowe owoce i warzywa, które codziennie przynosimy na stół, mogą zniknąć z powodu zmian klimatycznych, które sieją spustoszenie i powodują szaleństwo sezonowych temperatur, co coraz bardziej utrudnia pracę rolników.
Żywność zagrożona wyginięciem
Chcesz kilka przykładów? Mówiliśmy już o sprzedaży lub o tym, że jest tak mały, że jest sprzedawany na wagę złota.
Biorąc to pod uwagę, taki sam los czeka czekoladę drzewo kakaowe jest bardzo delikatne i choroby grzybowe doprowadziły ostatnio do 80% strat w produkcji w samej Brazylii. Miłośnicy wina mogli zauważyć dramatyczny wzrost cen kilku butelek znajdujących się w obiegu.
Co jeśli nie dotyczy to innych produktów, takich jak na przykład wiśnie czy ziemniaki.
Według badań przeprowadzonych przez Bioversity International i Międzynarodowy Instytut Badań nad Ryżemprzewiduje się, że do 2055 r. z powodu zmiany klimatu wyginie aż 25% gatunków dzikich ziemniaków. Przygotuj się na pożegnanie z frytkami.