Sos zbyt płynny, jak temu zaradzić? Będziesz potrzebował tego bardzo prostego składnika: to najskuteczniejszy lek babci.
Nie bez powodu nadal uważamy nasze ukochane babcie za niekwestionowane królowe kuchni: znały one niesamowite sztuczki i środki, dzięki którym te potrawy były naprawdę soczyste. Wszystkim szczególnie podobało się danie przygotowane przez naszą babcię: klasyczną szmatkę pomidorową. Przepis, który może wydawać się prosty, ale w rzeczywistości kryje w sobie pewne pułapki.
Jeden z najczęstszych błędów które w rzeczywistości możesz zaryzykować spowodować, że sos będzie zbyt płynny. Dodając nadmiar wody lub za dużo pomidora, całość wygląda bardziej jak zupa niż gęsta i kremowa przyprawa. Możemy podjąć działania za pomocą bardzo prostego środka: babci, która używa sekretny składnik, który rozwiązuje wszystko w mgnieniu oka. Oto, czego potrzebujemy.
Babciny sposób na uratowanie zbyt płynnego sosu pomidorowego: jeśli masz ten składnik w domu, rozwiązałeś problem!
Składnikiem, którego najczęściej używamy do wzbogacenia, ale i ulepszenia naszego sosu pomidorowego jest pasta pomidorowa. Czyli makaron o gęstej konsystencji, który wchłonie całą wodę obecną w sosie, dzięki czemu będzie bardziej kremowy. Chociaż jest to bardzo przydatny as w rękawie, jest to kolejne potężne lekarstwo. Jest składnikiem wszechobecnym w babcinej spiżarni, a także w naszej, ponieważ szczególnie wykorzystuje się go do przygotowania kremów, deserów, ciast i wielu innych.
Porozmawiajmy o mące. Można go dodać w ilości równej płaskiej łyżce do sosu pomidorowego podczas gotowania, aby stał się gęstszy i bardziej kremowy. Podczas gotowania mąka wiąże się z pozostałymi składnikami, sprzyjając zwiększeniu gęstości sosu.
Czy chodzi o mąka, skrobia kukurydziana lub skrobia ziemniaczana, te trzy składniki działają jako bardzo przydatne zagęszczacze w naszych przyprawach. Nie tylko do sosu pomidorowego, ale także do słodkich kremów, sosów mięsnych i wielu innych, te składniki to prawdziwy ratunek w kuchni, który każdy powinien mieć zawsze pod ręką.
Aby zapobiec tworzeniu się grudek pamiętamy oczywiście, że sproszkowany produkt najlepiej rozpuścić w małej szklance wody. Gdy uzyskamy gęstą i kremową masę, dodamy ją do sosu pomidorowego. W ten sposób kończymy gotowanie: et voilà, gra jest skończona!