Odkryj legendy o neapolitańskiej pastierze i daj się skusić naprawdę wyjątkowej, tradycyjnej recepturze.
Pastiera neapolitańska to jeden z najbardziej kultowych deserów tradycji włoskiej, a konkretnie neapolitańskiej. Za tym pysznym deserem kryją się starożytne i tajemnicze legendy, które krążą wokół ilości pasków, jakie pastiera musi mieć na swojej powierzchni.
Odkryj jedno i drugie legendy o neapolitańskiej pastierce i poznaj oryginalny przepis przygotować go jak najlepiej. Dzięki temu przepisowi łączysz tradycję, smak i prostotę w jednym daniu.
Pastiera neapolitańska: legendy i przepis na tradycyjny preparat
Pierwsza legenda wiąże początki neapolitańskiej pastiery kult syreny Partenopy, starożytny założyciel miasta Neapol. Mówi się, że mieszkańcy Neapolu chcieli oddać hołd Partenopie siedmioma prezentami: mąką, pszenicą, ricottą, jajkami, kwiatami pomarańczy, kandyzowanymi owocami i cukrem. Z tych 7 prezentów narodziła się neapolitańska pastieraz 7 paskami na powierzchni.
Inna legenda głosi jednak, że żony niektórych rybakówchcąc chronić swoich mężów, gdy były na łodzi, ofiarowały morzu 7 koszy zawierających 7 prezentów ujawnione w pierwszej legendzie. Następnego dnia morze oddało im neapolitańską pastierę, zrobioną z tych samych składników, które podarowali.
I oto jest oryginalny przepis 7-paskowej pastiery neapolitańskiej:
Składniki:
- 250 g mąki 00
- 50 g smalcu
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 20 g miodu wielokwiatowego
- 60 g jajek (około 1 średnie)
- 40 g pełnego mleka
- ½ skórki cytryny
- ½ skórki pomarańczowej
- 1 szczypta soli
Na krem pszenny:
- 200 g ugotowanej pszenicy
- 80 g pełnego mleka
- 25 g masła
- Skórka cytrynowa do smaku
- Skórka pomarańczowa do smaku
- 1 szczypta soli
Na resztę nadzienia:
- 200 g ricotty owczej
- 180 g cukru
- 50 g kandyzowanej cytryny
- 20 g miodu wielokwiatowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- Woda kwiatowa pomarańczy do smaku
- 20 g pełnego mleka
- Skórka pomarańczowa do smaku
- Skórka cytrynowa do smaku
Dekorować:
Przygotowanie:
- Przesiej Mąka na powierzchni roboczej i dodaj szczyptę sól. Uformuj fontannę na środku. Dodaj masło, the smalec i to cukier. Wyrabiaj składniki ręcznie, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Dodaj Miód, the jajko i mleko, zetrzeć skórkę cytrynowy I z pomarańczy. Wyrabiaj, aż uzyskasz miękkie i gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Wlać ziarno ugotowane, dodać szczyptę sól, The mleko i masło. Podgrzej wszystko prawie do wrzenia, lekko rozgniatając pszenicę widelcem. Po ugotowaniu przełóż pszenicę do miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Przesiej ricotta w misce, dodaj cukier i miksuj aż do uzyskania miękkiego kremu. Dodaj Miód, The ziarno gotowane (bez skórki), tzw kandyzowana cytryna w kostkę. Dobrze wymieszaj. W drugiej misce ubić jajko i żółtko z woda z kwiatu pomarańczy, mleko i starta skórka z cytryny i pomarańczy. Dodaj do mieszanki ricotty i pszenicy, mieszaj, aż składniki się połączą.
- Ciasto kruche podzielić na dwie części, większą część rozwałkować na posypanym mąką blacie. Formę do pastiery wyłóż kruchym ciastem, zostawiając niewielki brzeg. Nadzienie wylać na spód ciasta kruchego, wyrównać powierzchnię. Z pozostałej części ciasta kruchego uformuj siatkę nad spodem ciasta 7 pasków. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.
Twój jest gotowy do zabawy pyszna pastiera neapolitańskaz tradycyjnymi 7 paskami. Dzięki temu przepisowi przenosisz tradycję neapolitańską do wyjątkowego i niesamowitego deseru.