Lamium purpureum jest częstą częścią naszej flory. Jest częścią leczenia ludowego, ponieważ ma wiele do zaoferowania. Choć nie jest tak ceniona jak np. pokrzywa, może mieć także korzystny wpływ na zdrowie człowieka. A co więcej, nie poparzysz się! Jest to roślina jednoroczna powszechnie występująca w strefie umiarkowanej i subtropikalnej Afryki, Europy i Azji. Do jego najważniejszych właściwości leczniczych należą właściwości uspokajające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Gajówka purpurowa jest łatwa do rozpoznania
Prawie każde małe dziecko zna fioletową skorkę. Dorasta do wysokości od 10 do 25 cm, łodyga jest krótka i zielona. Liście są sercowate z ostrym zakończeniem. Rośliny nie odkurzysz, bo nie ma typowego włoska, jaki znamy z innych rodzajów pokrzywy. Na szczycie charakterystyczna dla tej rośliny jest jasnofioletowa korona kwiatów. Roślina ta nie ma specjalnych wymagań glebowych. Tak naprawdę radzi sobie nawet z ubogimi glebami. Kwitnie od marca do października.
Zdjęcie: Pixabay
Zastosowanie w medycynie
W medycynie wykorzystujemy kwiaty i liście tej rośliny. Warto zaznaczyć, że jadalna jest cała roślina. Jego zawartość składa się z glikozydów, flawonoidów, benzoksazynoidów, antocyjanów i olejków eterycznych. To właśnie dzięki temu roślina ma działanie uspokajające, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbólowe. W medycynie ludowej ziele dziurawca stosowano przy nadciśnieniu i obfitych miesiączkach. Ale może również zmniejszyć stres i złagodzić objawy menstruacyjne. Stosowany jest w leczeniu reumatyzmu, ropni i ran.
Głupia dziewczyna w kuchni
Hluchavkę można wykorzystać w wielu przepisach. Lepiej nie stosować go bez obróbki cieplnej, czyli do sałatek, kanapek czy jako dekoracja zup. Ale nadaje się również do przygotowania pesto lub koktajli. Możemy przygotować:
- Napar: 1-2 łyżki suszu zalać szklanką gorącej wody i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
- Ocet: zebrać pół szklanki posiekanych ziół kwiatowych (świeżych) i zalać ostudzoną wodą z cukrem (5 łyżek cukru na litr wody). Następnie dodaj kilka łyżek octu jabłkowego. Przykryj ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką. Raz dziennie mieszaj łyżką gotowaną na parze. Na powierzchni tworzy się gęsty biały osad, tzw. matka octu. Po trzech tygodniach odcedź i butelkuj. Odstawić na kilka dni, po czym ponownie odcedzić (pozostawić osad na dnie butelki). Przykryj i pozwól mu dojrzeć w chłodnym miejscu. Używamy 1-2 łyżek rozmieszanych w szklance wody.
Źródła informacji:
https://dietetycy.org.pl/jasnota-purpurowa/
Zdjęcie: Pixabay