Z zagranicy płyną oskarżenia pod adresem jednego z włoskich deserów symbolizujących Boże Narodzenie. Odpowiedzi ze strony słynnego cukiernika nie brakowało.
Nikt nie spodziewałby się, że typowy i reprezentatywny deser bożonarodzeniowy we Włoszech zostanie tak ostro zaatakowany. Ale tak się stało i bardzo nas to oburzyło. Chodzi o krytyka skierowała się w stronę panettoneco było mocno odrzucony przez „Timesa”. który w artykule wyraził się dość negatywnie.
Dziennikarz słynnej brytyjskiej gazety politycznej, Tony’ego Turnbullaw odpowiedzi na wiadomość, że panettone jest szeroko rozpowszechniony także w Wielkiej Brytanii do tego stopnia, że niemal wyprzedził tradycyjny pudding, czyli klasyczny angielski deser bożonarodzeniowy, chciał ostro skrytykować nasz typowy deser.
Łańcuch Sklepy Selfridges faktycznie to deklarował w ostatnich latach Sprzedaż Panettone przekroczyła sprzedaż puddingu świątecznego.
„Ładniej jest dawać w prezencie, ale nie tak dobrze zjeść”- napisał Turnbull. Tytuł artykułu był jednoznaczny: „Ponieważ nienawidzę panettone„: dziennikarz chciał wyrazić wszystko, co mu się nie podoba i dla kontrastu wychwalał swój tradycyjny budyń.
Zasadniczo Turnbull definiuje panettone jako ciężkie, rozgotowane I „dobre tylko wtedy, gdy tuż przed datą przydatności do spożycia w kwietniu zrobisz gigantyczny budyń, dodając masło„. Turnbull stwierdza bowiem między innymi, że panettone kupowano by wyłącznie ze względu na piękne opakowanie, w jakim jest zamknięty, a nie ze względu na smak i konsystencję.
W obronie panettone Iginio Massari odpowiada na krytykę „Los Angeles Times”.
Brytyjski atak na panettone nie został doceniony przez mistrza Iginio Massari To odpowiedział na różne krytyczne uwagi o czym wspomniał angielski dziennikarz. Cukiernik z Brescii, jeden z najbardziej znanych we Włoszech, posiadający sklepy w głównych włoskich miastach i zdobyty ponad 300 nagród i wyróżnień, chciał wyjaśnić pewne rzeczy.
Przede wszystkim zadawał sobie pytanie, jakich panettoni Turnbull spotkał i jadł, żeby móc formułować takie stwierdzenia. Czy były to panettone rzemieślnicze czy przemysłowe? „Krytyka jest świętością. Ale to co napisał o panettone to bzdura i świadczy o niewielkiej wiedzy o tak skomplikowanym i wyszukanym deserze– powiedział Massari.
Panettone, podobnie jak pandoro, uważane są za włoską doskonałość do tego stopnia, że eksportuje się je do wielu miejsc na świecie. Włoski deser bożonarodzeniowy zyskał międzynarodową sławę właśnie dzięki doskonałej jakości i popularności. Oczywiście istnieje różnica pomiędzy różnymi rodzajami produkcji. Jakość, jeśli jest obecna i wysoka, trzeba docenić, nie można jej uogólniać, a wiemy, że w rozległym obszarze produkcji panettone można znaleźć wszystkiego po trochu.
Mogą być złe produkty, ale z pewnością istnieją panettoni, które są prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej, tworzone i przetwarzane ze starannością, uwagą, wyborem najwyższej jakości surowców i to wszystko z pewnością należy wziąć pod uwagę. W przeciwnym razie ocena będzie podsumowaniem i powierzchownością, tak jak wydaje się to mieć miejsce w przypadku „Timesa”.