Być może po przybyciu do supermarketu nie jesteś pewien, który makaron kupić? Niektóre wskazówki mogą pomóc nam zrozumieć najlepszą jakość naszych desek.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki jest właściwy wybór w supermarkecie, jeśli chodzi o makaron? Istnieją dziesiątki różnych wariantów i marek, ale wszystkie mają stosunkowo podobne ceny. Często jednak mają one drastycznie różne procedury, co szkodzi ogólnej jakości produktu. Ale prawda jest taka, że „podobna cena” nie przekłada się to bezpośrednio na to, że wszystkie są takie same i nie oznacza to nawet, że te najdroższe są jednocześnie najlepsze.
Powiedzmy, że istnieje metoda pozwalająca przynajmniej w minimalnym stopniu zrozumieć, jakiego wyboru dokonać, a co za tym idzie, jaki makaron kupić w supermarkecie, a na pewno nie jest to cena. Jest jedna cecha, która szczególnie pomaga nam zrozumieć wybór, którego dokonujemy. Kolor pasty i jej intensywność. W rzeczywistości niektóre makarony z supermarketów są ciemnożółte, inne mają jaśniejszy odcień, a jeszcze inne wydają się mieć nawet brązowawą barwę. Krótko mówiąc, istnieje naprawdę każdy kolor, zależy to głównie od zastosowanej procedury suszenia.
Trik na wybór makaronu w supermarkecie
Główną przyczyną zabarwienia makaronu jest składnik chemiczny, który w niektórych przypadkach jest mniej lub bardziej obecny i zależy od metody przetwarzania, przy użyciu której makaron został wyprodukowany. Nazywa się główną osobę odpowiedzialną za kolor makaronu „furozyna”, substancja otrzymywana w laboratorium, która nie występuje naturalnie.
Następuje to pohydroliza kwasowa związku pośredniego reakcji Maillarda. W istocie można go otrzymać dzięki szeregowi stosunkowo skomplikowanych przemian chemicznych. Reakcje zachodzące powyżej określonej temperatury. Ale tylko w elementach, które posiadają wewnątrz nich.
Tłumacząc, w makaronie z supermarketu obecność furozyny wskazuje na temperaturę dodaną podczas suszenia. Mówiąc prościej dla nas, zwykłych śmiertelników, im więcej furozyny będzie w makaronie, tym będzie ciemniejszy. Im ciemniejsza pasta, tym lepsza jakość produktu. Bądź ostrożny zbyt intensywne odcienie, zbyt wysoki poziom furozyny – twierdzą lekarze – nie są zdrowe dla zdrowia człowieka. Właściwy wybór to prawdopodobnie zdrowy złoty środek. Powiedziawszy to,