Wolisz tatar czy stek z łososia?
Nadchodzi! Każdy z nas ma swoich faworytów, ale nawet sylwestrowy poczęstunek i tablice zasługują na coś nowego i wyjątkowego. Na pewno dobrze znasz tatar stekowy. Tosty z mieszanką sezonowanych mięs są bardzo popularne, ale nie zapewniają elegancji i polotu. Z kolei tatar z łososia jest wyjątkowo smaczny, łatwy w przygotowaniu, pięknie wygląda, a na małych podpieczonych kawałkach ciasta stanowi elegancki i stylowy przysmak. Dobrze komponuje się z winem i winem musującym.
Źródło: YouTube
Jak może wyglądać tatar z łososia?
Co to jest tatar z łososia? Łososia w ten sposób przyrządza się najczęściej w Niemczech, jednak jego delikatność szybko rozchodzi się po wszystkich zakątkach, dlatego natkniecie się na brytyjskie, francuskie i amerykańskie przepisy na najlepszy tatar z łososia gwarantowany. Zdecydowanie nie ma jednego przepisu, istnieje wiele wariantów, które często wzbogacają lekko kwaśne, zielne i soczyste kawałki ryby dodatkiem awokado, mango lub jogurtu.
Tatar z łososia to zazwyczaj przystawka, ale nadaje się również do kanapek i można go po prostu podać w misce, każdy nakładając trochę na swój kawałek ciasta. Można też tatar stylowo podać w małych kieliszkach, tak aby każdy miał swoją indywidualną porcję. Dobrze komponują się z nim mniejsze kromki chleba posmarowane masłem i krótko upieczone w piekarniku lub po prostu na suchej patelni lub opieczone w tosterze.
Tatar z łososia autorstwa szefa kuchni Jamiego Olivera
Co będzie potrzebne do tataru z łososia? W naszym przypadku będziesz miał trudności ze znalezieniem świeżego łososia, ale możesz zdecydować się na pakowanego łososia zwykłego lub wędzonego.
Do przygotowania tego przepisu potrzeba około 600-700 g bardzo drobno posiekanej ryby, która nie będzie poddawana żadnej obróbce cieplnej. Do tego trzeba jeszcze raz dodać bardzo drobno posiekane 4 szalotki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i łyżkę natki pietruszki, jeśli taką posiadacie. Zioła można zastąpić równie rewelacyjnym koperkiem, który fantastycznie komponuje się z rybami. Również posiekaj łyżkę kaparów, dodaj do pozostałych składników i krótko wymieszaj.
Teraz dopraw mieszaninę 2 łyżkami białego octu, łyżką wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek, 4 łyżkami soku z cytryny, łyżką musztardy lub jedną łyżką Tabasco lub ostrego sosu. Wszystko dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny i podawaj według uznania.
Im mniejsze kawałki ryby i cebuli, tym łatwiej będzie pracować z powstałym tatarem i tym ładniej będzie on wyglądał na kanapkach.
Źródła: delishsides.com, bestrecepty.cz