Jakie są zalety pieczonych jabłek?

Jesienią, gdy trwają zbiory jabłek, wiele osób zaczyna zastanawiać się, jak zapobiec ich zniknięciu. W końcu nie jest łatwo zjeść dużą ilość owoców, zanim zaczną się psuć. Nie będziesz musiała o tym myśleć, jeśli zaczniesz regularnie robić pieczone jabłka z twarogiem lub miodem i orzechami.

To danie rozwiąże problem zbiorów owoców i będzie miało zbawienny wpływ na cały organizm. Powiemy Ci, dlaczego pieczone jabłka są tak przydatne i jak najlepiej je przygotować.

Jakie są zalety pieczonych jabłek: pożywny przepis

Pozytywne właściwości

Mają bogaty skład. Pieczone jabłka zawierają ogromną ilość błonnika, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Są również bogate w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Mają korzystny wpływ na przewód żołądkowo-jelitowy. Pieczone jabłka pomagają zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii w jelitach. Zmniejszają stany zapalne. A pektyny zawarte w jabłkach pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego.

Pomaga stracić dodatkowe kilogramy. Pieczone jabłka to świetna opcja śniadaniowa dla osób na diecie. W końcu tego dania nie można nazwać wysokokalorycznym. Ponadto, dzięki dużej zawartości błonnika, pieczone jabłka sprawią, że będziesz syty przez bardzo długi czas.
Poprawia pracę serca. Pieczone czerwone jabłka pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. W rezultacie poprawia się praca układu sercowo-naczyniowego.

Idealny przepis na pieczone jabłka z miodem

Potrzebne składniki:

  • 4 jabłka
  • 70 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 2 łyżki stołowe. Miód
  • 2 łyżeczki rodzynki
  • mielony cynamon do smaku

Metoda gotowania:

  • Jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz je ręcznikami papierowymi.
  • Ostrożnie odetnij górę owocu. Łyżką wydrąż miąższ wraz z rdzeniem, nie pozostawiając ścianek grubszych niż 1 cm.
  • Wysusz orzechy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju słonecznikowego. Następnie siekamy je nożem, łamiąc je na duży okruszek. Rodzynki myjemy i suszymy.
  • W małej misce wymieszaj posiekane orzechy z niezbyt gęstym miodem. Dodaj do nich rodzynki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powstałą mieszanką napełnij „kubki” jabłkowe.
  • Posyp je cynamonem. Następnie jabłka przykrywamy pociętymi wierzchołkami. Ułożyć je w pojemniku (blasze lub naczyniu do pieczenia) i zalać dno wodą. Poziom cieczy powinien wynosić około 1 cm.
  • Włóż jabłka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.

Wprowadzenie do diety pieczonych jabłek to słuszna decyzja. Warto jednak pamiętać o codziennej normie. Osoba dorosła nie powinna jeść więcej niż 2 duże owoce dziennie, a dzieci w wieku od 5 do 10 lat mogą jeść 1 owoc co 2 dni. Utrzymuj umiarkowane spożycie – a pieczone jabłka przyniosą Twojemu organizmowi ogromne korzyści!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *