Jaka jest dokładna ilość jaj, którą możesz zjeść w ciągu tygodnia: od dzisiaj zmienisz swoje nawyki

Jaka jest prawidłowa ilość jajek do spożycia w ciągu tygodnia? Dietetycy wyjaśniają nam, jak się w tym względzie zachować.

Każdy z nas choć raz w życiu zadał sobie pytanie ile jajek moglibyśmy zjeść w ciągu siedmiu dni. Ci, którzy kochają tę żywność, znają liczne korzyści, jakie ona przynosi, ale czy istnieje granica jej spożycia?

Przed określeniem właściwej liczby jajek do spożycia należy to zrobić ocenić wiek pacjenta, stan zdrowia i występujące patologie. Tak naprawdę nadmierne spożycie (nawet u osoby zdrowej) może prowadzić do poważnych konsekwencji. Jajka są uważane za jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych, zwłaszcza u dzieci.

Spożywanie ich w nadmiernych ilościach może podnieść poziom cholesterolu we krwi i prowadzić do przyrostu masy ciała (są bogate w kalorie i tłuszcze nasycone), natomiast spożywanie ich na surowo lub niedogotowanych może prowadzić do zarażenia salmonellozą.

Stosując się do wskazówek dietetyków, korzyści są naprawdę godne uwagi: są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D, cynk i selen, czyli pierwiastki, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są także ważnym źródłem białka, dającego długotrwałe uczucie sytości. Oprócz cholesterolu zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, luteinę i zeaksantynę, ważne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Ile jajek możesz zjeść w ciągu tygodnia

Przed wprowadzeniem zmian w diecie warto skontaktować się ze specjalistą specjalizującym się w żywieniu, który będzie w stanie ocenić nasz stan zdrowia i doradzić nam w zakresie właściwej ilości spożywanych jaj.

Nie biorąc pod uwagę ogólnego stanu zdrowia każdego człowieka, dietetycy zalecają maksymalną ilość 7 jaj które można przyjąć w ciągu siedmiu dni. Generalnie zaleca się nie należy przyjmować więcej niż dwa jajka dzienniebez przekraczania ustalonego limitu.

Przy tej ilości jest to możliwe znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych patologii. W rzeczywistości osoby cierpiące na istniejące wcześniej choroby będą musiały ograniczyć spożycie jaj i przestrzegać diety przepisanej specjalnie ze względu na ich stan zdrowia.

Ważne jest również, aby ocenić sposób przygotowania tej smacznej potrawy: np. jajka ugotowane na wodzie lub po prostu jajecznica bez dodatku innych składników z pewnością będą zdrowsze niż przetwory zawierające dodatek soli, oleju czy masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *