Jak zrobić sałatkę dla smakoszy, czyli sztuka umiejętnego doprawiania poprzez dobór odpowiednich składników i dawek

Zobaczmy razem jak zrobić prostą sałatkę dla smakoszy i przekształć je w naprawdę doskonałe danie. Komuś się wydaje, że wie ubrać sałatkęprzecież uważa się, że jest to – jeśli chcemy – fragment banalny. Wystarczy wlać odrobinę oleju, odrobinę octu i soli, wymieszać i gotowe. Jednak nie do końca tak.

A raczej wspomniane trio składników wystarczy, aby mieć sałatkę nie lepiej kwalifikowaną, ale na jedną wyśmienita sałatka musisz postępować trochę inaczej i spróbować przyprawy i technik, które dla wielu z Was mogą wydawać się dziwne i nowe.

Dowiedz się więcej, czytając dalej, poniżej zobaczymy, jak podać na stół smaczne i bardzo smaczne sałatki.

Zmień prostą sałatkę w wykwintne danie

Sałata rzymska, jedna z najczęściej kupowanych sałatek – buttalapasta.it

Pierwszym krokiem jest przygotowanie sałatki. Warzywa należy oczywiście oczyścić, usunąć zepsute części i twarde liście (które można dodać do zupy), dokładnie umyć i dobrze wysuszyć. Aby sałatka nie utraciła smaku, nie należy jej moczyć, a kroić dopiero po umyciu.

Jest mnóstwo do wyboru. Nasza rada jest taka, aby preferować te sezonowe i unikać tych, które przebyły wiele kilometrów.

Dobrą sałatkę można przygotować z jednej odmiany lub mieszając kilka. Całe kępki są lepsze, jeśli naprawdę nie możesz się bez nich obejść, wybierz .

Jakich przypraw użyć

Sałatka Pomidorowa – buttalapasta.it

Do swoich kreacji możesz być spokojny, wybierając klasyczne przyprawy, czyli triadę olejowo-kwasowo-słoną, która świetnie sprawdza się w sałatkach, ale w przypadku nowych i wykwintnych sałatek weź pod uwagę także aromatyczne zioła, przyprawy i sosy. Zobaczmy listę możliwych składniki Dla ubrać sałatkę:

  • Oleisty: oliwa z oliwek, oczywiście extra virgin, mniej lub bardziej delikatna, ale można też użyć dobrego oleju kukurydzianego lub słonecznikowego, jeśli wolimy bardziej neutralny smak. Aby uzyskać bardzo szczególny smak, spróbujolej z orzechów włoskich lub olej sezamowy.
  • Kwasy: ocet winny biały lub czarny, jabłkowy, ryżowy, sok balsamiczny i cytrynowy.
  • Aromatyczne zioła: oregano, trybula, mięta, tymianek, szczypiorek, majeranek, szałwia, pietruszka, kolendra.
  • Przyprawy: różne rodzaje papryki, papryczka chili, curry, musztarda w proszku, papryka, imbir, kminek, nasiona.
  • Sosy: musztarda, miód, Worcestershire, majonez, Tabasco, sos sojowy, jogurt itp.
  • Chrupiąca notatka: suszone owoce są idealne, dodaj orzechy laskowe, włoskie, migdały, pistacje, orzeszki piniowe, orzechy nerkowca lub zwykłe grzanki

Można stworzyć wiele emulsji według własnych upodobań, które można przyprawić w bardzo oryginalny sposób.

Jak ubrać sałatkę i sprawić, że będzie smakowita

Sałatka dla smakoszy – buttalapasta.it

Wybierz składniki, których chcesz użyć do przygotowania sałatki, eksperymentuj, aż odkryjesz swoje ulubione kombinacje i przygotuj własne flakonik na sole trzeźwiące lub najsmaczniejszy dressing. Pamiętaj, że istnieje dokładna. Alternatywnie możesz zastosować tę technikę, którą Ci ujawniamy.

Weź szczelny słoik, wlej płynne składniki i sól, dokładnie wymieszaj, aby sól dobrze się rozpuściła. Dodać pozostałe składniki, zamknąć słoiczek i energicznie potrząsać, aż do uzyskania jednorodnej emulsji.

Polej nim sałatkę i dobrze wymieszaj, tak aby każdy liść pokryty był cienką warstwą dressingu. Aby to zrobić, wybierz dużą miskę sałatkową i mieszaj przez długi czas, być może nawet używając rąk zamiast sztućców, jak sugeruje słynna angielska pisarka kulinarna Nigella Lawson.

A teraz kilka sugestii, dzięki którym Twoja sałatka będzie smakoszem:

  • Do sałatek o gorzkim smaku
    Mocno aromatyzowana oliwa z oliwek, sól, ocet z czerwonego wina i drobno posiekany czosnek oraz odrobina ostrej papryczki chili.
  • Do sałatek o delikatnym smaku np. sałaty
    Oliwa z oliwek, sól, sok z cytryny i starta skórka z cytryny (oczywiście nieleczona).
    Oliwa z oliwek, sól, sok z cytryny i słodkie curry (w tym przypadku można również wyeliminować sól).
  • Do kremowego dressingu
    Oliwa z oliwek, musztarda Dijon (uważaj z ilością, bo ma dość mocny smak), sól, jogurt grecki.
  • Na lekką przyprawę
    Musztarda Dijon, jogurt odtłuszczony, odrobina oliwy z oliwek i odrobina soli.

Teraz, gdy odkryłeś już tak wiele pomysłów na swoje, przyniesienie na stół wykwintnych dań, którymi zadziwisz znajomych podczas kolacji, będzie dziecinnie proste. Sprawdź się teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *