Zobaczmy razem jak zrobić prostą sałatkę dla smakoszy i przekształć je w naprawdę doskonałe danie. Komuś się wydaje, że wie ubrać sałatkęprzecież uważa się, że jest to – jeśli chcemy – fragment banalny. Wystarczy wlać odrobinę oleju, odrobinę octu i soli, wymieszać i gotowe. Jednak nie do końca tak.
A raczej wspomniane trio składników wystarczy, aby mieć sałatkę nie lepiej kwalifikowaną, ale na jedną wyśmienita sałatka musisz postępować trochę inaczej i spróbować przyprawy i technik, które dla wielu z Was mogą wydawać się dziwne i nowe.
Dowiedz się więcej, czytając dalej, poniżej zobaczymy, jak podać na stół smaczne i bardzo smaczne sałatki.
Zmień prostą sałatkę w wykwintne danie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie sałatki. Warzywa należy oczywiście oczyścić, usunąć zepsute części i twarde liście (które można dodać do zupy), dokładnie umyć i dobrze wysuszyć. Aby sałatka nie utraciła smaku, nie należy jej moczyć, a kroić dopiero po umyciu.
Jest mnóstwo do wyboru. Nasza rada jest taka, aby preferować te sezonowe i unikać tych, które przebyły wiele kilometrów.
Dobrą sałatkę można przygotować z jednej odmiany lub mieszając kilka. Całe kępki są lepsze, jeśli naprawdę nie możesz się bez nich obejść, wybierz .
Jakich przypraw użyć
Do swoich kreacji możesz być spokojny, wybierając klasyczne przyprawy, czyli triadę olejowo-kwasowo-słoną, która świetnie sprawdza się w sałatkach, ale w przypadku nowych i wykwintnych sałatek weź pod uwagę także aromatyczne zioła, przyprawy i sosy. Zobaczmy listę możliwych składniki Dla ubrać sałatkę:
- Oleisty: oliwa z oliwek, oczywiście extra virgin, mniej lub bardziej delikatna, ale można też użyć dobrego oleju kukurydzianego lub słonecznikowego, jeśli wolimy bardziej neutralny smak. Aby uzyskać bardzo szczególny smak, spróbujolej z orzechów włoskich lub olej sezamowy.
- Kwasy: ocet winny biały lub czarny, jabłkowy, ryżowy, sok balsamiczny i cytrynowy.
- Aromatyczne zioła: oregano, trybula, mięta, tymianek, szczypiorek, majeranek, szałwia, pietruszka, kolendra.
- Przyprawy: różne rodzaje papryki, papryczka chili, curry, musztarda w proszku, papryka, imbir, kminek, nasiona.
- Sosy: musztarda, miód, Worcestershire, majonez, Tabasco, sos sojowy, jogurt itp.
- Chrupiąca notatka: suszone owoce są idealne, dodaj orzechy laskowe, włoskie, migdały, pistacje, orzeszki piniowe, orzechy nerkowca lub zwykłe grzanki
Można stworzyć wiele emulsji według własnych upodobań, które można przyprawić w bardzo oryginalny sposób.
Jak ubrać sałatkę i sprawić, że będzie smakowita
Wybierz składniki, których chcesz użyć do przygotowania sałatki, eksperymentuj, aż odkryjesz swoje ulubione kombinacje i przygotuj własne flakonik na sole trzeźwiące lub najsmaczniejszy dressing. Pamiętaj, że istnieje dokładna. Alternatywnie możesz zastosować tę technikę, którą Ci ujawniamy.
Weź szczelny słoik, wlej płynne składniki i sól, dokładnie wymieszaj, aby sól dobrze się rozpuściła. Dodać pozostałe składniki, zamknąć słoiczek i energicznie potrząsać, aż do uzyskania jednorodnej emulsji.
Polej nim sałatkę i dobrze wymieszaj, tak aby każdy liść pokryty był cienką warstwą dressingu. Aby to zrobić, wybierz dużą miskę sałatkową i mieszaj przez długi czas, być może nawet używając rąk zamiast sztućców, jak sugeruje słynna angielska pisarka kulinarna Nigella Lawson.
A teraz kilka sugestii, dzięki którym Twoja sałatka będzie smakoszem:
- Do sałatek o gorzkim smaku
Mocno aromatyzowana oliwa z oliwek, sól, ocet z czerwonego wina i drobno posiekany czosnek oraz odrobina ostrej papryczki chili. - Do sałatek o delikatnym smaku np. sałaty
Oliwa z oliwek, sól, sok z cytryny i starta skórka z cytryny (oczywiście nieleczona).
Oliwa z oliwek, sól, sok z cytryny i słodkie curry (w tym przypadku można również wyeliminować sól). - Do kremowego dressingu
Oliwa z oliwek, musztarda Dijon (uważaj z ilością, bo ma dość mocny smak), sól, jogurt grecki. - Na lekką przyprawę
Musztarda Dijon, jogurt odtłuszczony, odrobina oliwy z oliwek i odrobina soli.
Teraz, gdy odkryłeś już tak wiele pomysłów na swoje, przyniesienie na stół wykwintnych dań, którymi zadziwisz znajomych podczas kolacji, będzie dziecinnie proste. Sprawdź się teraz!