Jeśli chcesz przygotować danie mięsne, zawsze ważne jest, aby zacząć od odpowiedniego wyboru mięsa. Powinien być zawsze najwyższej jakości i możliwie świeży. Skorzystaj z porad doświadczonych rzeźników, na co zwrócić uwagę przy zakupie i jakiego mięsa zdecydowanie unikać.
Źródło: YouTube
Certyfikowany rzeźnik
Kupując mięso, zawsze najlepiej wybierać u renomowanego rzeźnika. Jeśli więc takowego nie posiadasz, skonsultuj się z przyjaciółmi lub znajomymi, a na pewno otrzymasz dobrą wskazówkę. Jeśli się sprawdzi, z pewnością nie pojedziesz nigdzie indziej. Odpowiedni rzeźnik zawsze chętnie udzieli Państwu informacji o tym, skąd pochodzi mięso, jaki jest jego skład i w jaki sposób było transportowane.
Ważne jest również, aby dowiedzieć się, czy mięso zostało poddane kontroli. Dziczyzna lub inne niekontrolowane mięso może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych. Na przykład włośnica, która w skrajnych przypadkach może nawet doprowadzić do śmierci. Kolejnym źródłem informacji mogą być certyfikaty jakości, mięso od dostawcy posiadającego certyfikat IFS spełnia wymogi kontroli na każdym etapie produkcji.
Wybieraj oczami
Zepsute mięso charakteryzuje się przede wszystkim nienaturalnie zgniłym lub kwaśnym zapachem. Mięso jest często pakowane, dlatego należy selekcjonować uważnie oczami. Doświadczeni rzeźnicy mówią, że w dzisiejszych czasach nie zawsze jest to łatwe. Barwników na rynku jest tak dużo, że nieuczciwych producentów stać w zasadzie na wszystko, tylko klient nie zna tego „na własne oczy”. Ponadto każdy produkt ma swoje indywidualne cechy.
Przykładowo, jeśli na flance lub karku wieprzowym widać, że w miejscach pomiędzy tłustą częścią mięsa a mięsem znajduje się solanka, to widać, że dany kawałek mięsa został spryskany, a więc nie jest solony w tradycyjny sposób i zawiera woda. Im większa galaretka, tym więcej zawiera wody.
Zmiany wizualne
Zepsute mięso charakteryzuje się także zmianą koloru oraz lepką lub śluzowatą powierzchnią. Jeśli mięso ma żółte, zielone, a czasem nawet niebieskie odcienie, najprawdopodobniej jest to mięso zepsute. Jeśli mięso będzie zapakowane próżniowo, jego odcień tylko nieznacznie przyciemni się, co jest naturalne.
Zwróć uwagę na światło
Patrząc na mięso, nie dajcie się zwieść podświetlanym ladom chłodniczym, które łatwo mogą Was zmylić. Światło od czerwonego do fioletowego zniekształca kolor mięsa. Dlatego zawsze należy wyjąć wybrany zapakowany kawałek mięsa z lady i dokładnie go obejrzeć w normalnym świetle.
Schłodzone czy zamrożone?
Zawsze dużo lepiej jest kupować mięso schłodzone. Zamrożone mięso po rozmrożeniu wydziela dużo soku z włókien mięśniowych, przez co nie jest tak smaczne.
Cena za niska
Jeśli trafisz na mięso w podejrzanie niskiej cenie, zdecydowanie licz na niższą jakość. W takim wypadku zawsze lepiej dopłacić. Zawsze lepiej jest gotować z mniejszego kawałka dobrej jakości mięsa, które będzie smaczne i soczyste. Należy też pamiętać, że nie każde przecenione mięso musi odpowiadać cenie. Po prostu zawsze bądź na bieżąco ze wskazówkami u swojego rzeźnika, który zawsze chętnie Ci doradzi.
www.blesk.cz, www.izpp.cz, www.unileverfoodsolutions.cz